Всеки трети българин е затруднен финансово


Всеки трети българин е затруднен финансово
Снимка: iStock/Guliver

2207

2235 лева са нужни на четиричленно семейство, състоящо се от двама възрастни и две деца, за да може да живее нормално. Това показват изчисления на КНСБ, базирани на данни към началото на есента. Това включва разходите за храна, за поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка.

Всеки трети българин живее в тежки материални лишения. 78.5% от домакинствата в страната живеят с общ доход на човек от домакинството под необходимите средства за издръжка на живота.

През последното тримесечие издръжката на живота отчита леки колебания нагоре с 0.4%, но все още на годишна база се наблюдава спад с 0.4%.

В края на третото тримесечие на 2016 г. лекото нарастване на издръжката на живота се дължи основно на нарастването на хранителните стоки средно с 0.9%, а на годишна база бележи ръст с 1%. Основната причина е влиянието на сезонния характер на някои хранителни стоки. При нехранителните стоки се регистрира намаление на стойността на издръжката на живот, като средно за групата спадът е с 0.1% на тримесечна база, а на годишна база с 1.6%.

От КНСБ констатират и увеличение на цените на електроенергията средно с около 0.04%, повишение цени на бензина и горивата, а от друга страна, намаление на цените на природния газ от 1 юли с нови 10% и последвало намаление на цените на топлоенергията средно с около 2.5%.

Повишение на издръжката на живот е регистрирано по отношение на образованието и свободното време - с 1.1%, услугите, свързани с образованието с 3.7%, транспорт - с 1 на сто. По-силно изразено намаление се отчита при хотелските услуги и почивно дело - с 5.1%, както и по отношение на облекло, обувки и лични принадлежности с 1.3%.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички