Всичките ни реформи са с цел вдигане на пенсиите, заяви Калфин


Всичките ни реформи са с цел вдигане на пенсиите, заяви Калфин
Снимка:

1502

Пенсиите в България са изключително ниски. Всички реформи, които се правят, са с цел тяхното увеличаване. Ако не се приеме цялостната визия за пенсионна реформа, аз няма и АБВ няма какво да правим в кабинета. Това заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин пред БНТ.

Той обаче подчерта, че не вярва това да се случи, защото виждал разбиране от всички колеги в правителството и определи работата в кабинета като добра.

Голямото предизвикателство за мен като министър е да приключим разговорите за пенсионната система и то в началото на годината, каза социалният министър. Той подчерта, че реформата не е нерешим проблем. Темата се обсъжда от 15 години.Трябва да се направят промени така, че да са поносими за хората, подчерта той.

НОИ се субсидира от държавата, в периоди на трудности за държавата се затруднява управлението на пенсионните фондове там. Частните фондове също имат понякога затруднения. Трябва всеки гражданин да може да прецени какви са перспективите му. В момента проблемът не е в НОИ, а в това, че критериите са объркани, каза Калфин. Факт е, че в някои фондове са липсвали вноски, работодателите са се ослушвали и не са ги внасяли, отчете той. Затова трябва да се засили контролът и това да не се допуска, смята Калфин.

Вицепремиерът коментира и казусът с охрана на южната ни граница. Задължително е армията да помага по границата . Охраната там е много важна, каза той. Ние ще преговаряме с Европа, но не трябва да създаваме големи очаквания в партньорите за възможностите да се справим. Ние нямаме възможност да се грижим за десетки хиляди бежанци, подчерта Калфин.

Според него със затварянето на границите трябва да се реши проблема, но виждаме, че това, което се случва във Франция е дело на граждани на Европа. Решението не е да се засилят крайностите, те ще създадат сам допълнително напрежение. Но другият проблем, според Калфин е, че не трябва да създаваме гета. Бедността е най-сериозният проблем в страната ни, подчерта той.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички