Замразената пенсионна реформа вече действа за някои българи


Замразената пенсионна реформа вече действа за някои българи
Снимка: БГНЕС

3223

Пенсионната реформа, която се превърна в най-горещата обществена тема за България в края на миналата година, вече действа, макар и само за някои.

Какво се случва – на 19 декември миналата година пенсионната реформа мина в парламента, а след това беше обнародвана в Държавен вестник, но с една малка подробност – тя беше замразена. Оказа се, че е замразена само за хората, които са родени след 31 декември 1959 година и вече работят, а не са започнали да се трудят в България за пръв път от 1 януари тази година.

Според закона „редът и начинът за потвърждение къде да се осигуряват лицата, започващи работа за пръв път от 1 януари, 2015 година насетне, се уреждат с указ на Министерския съвет” – т.е. с Наредба. Същото важи и за лицата, родени след 31 декември, 1959 година и започнали работа пред 1 януари 2015 година. Такава наредба обаче още не е издадена, защото текат разговори както между парламентарно представените партии, така и със синдикатите, работодателите, пенсионните фондове, а и Комисията по финансов надзор отправи предложение.

По информация на ПОД „Алианц България” обаче осигуровките на стъпилите за пръв път на българския трудов пазар от 1 януари тази година вече се внасят изцяло в НОИ. Неиздадената наредба не важи за тях, каза пред Actualno.com заместник-изпълнителният директор на ПОД „Алианц България” Владислав Русев. Парите на тези хора вече се събират в НОИ.

Досега, за родените от 1960 година насам, 5% от осигуровките отиваха в универсални пенсионни фондове (УПФ). Това все още се случва, но с по-горе описаното изключение.

Още по темата прочетете тук.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички