Заплатите в социалната сфера ще се увеличат с максимум 15%, заяви Петков


Заплатите в социалната сфера ще се увеличат с максимум 15%, заяви Петков
Снимка: БГНЕС

5984

Предвидени са повече средства за тази година за социалното министерство и много служители в неговите структури ще получат увеличение на заплатите, но след като приключи процесът на оценяване в края на януари т.г..

Това заяви днес социалният министър Бисер Петков по време на блиц контрола в социалната комисия на НС в отговор на депутатски въпрос, предаде БГНЕС.

Самото увеличение се очаква да стане в началото на месец май 2018 г. и ще бъде максимум с 15%.

Основната ни цел с предложените изменения е намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса, каза още Петков.

Той обясни също, че с предлаганите промени отпада изискването към лицата, които не са вписани в търговския регистър към Агенцията по вписванията, при заявяване на административната услуга по вписване в регистъра на доставчиците на социални услуги да прилагат: оригинал или заверено копие на удостоверение за актуално състояние или регистрация, издадени от компетентния съд и заверено копие на карта за идентификация по регистър БУЛСТАТ.

Агенцията за социално подпомагане по служебен път ще извършва справка в електронната база данни на търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, и на регистър БУЛСТАТ.

Предвижда се отпадане на срока за пререгистрация на доставчиците на социални услуги, тъй като удостоверението за регистрация е безсрочно и няма основание лицата да се ограничават с конкретни срокове за подновяване на регистрацията им.

Със заключителната разпоредба на проекта на Закон за изменение на закона за социално подпомагане се предлагат изменения и в закона за закрила на детето. Тези изменения предвиждат доставчиците на социални услуги при заявяване на административната услуга по издаване на лиценз за предоставяне на социални услуги за деца да не представят: копие от картата за идентификация по регистър БУЛСТАТ, удостоверение за актуално състояние, декларация, че кандидатът не е обявен в несъстоятелност, не е в производство за обявяване в несъстоятелност и не е в ликвидация и свидетелство за съдимост на лицето, а за юридическите лица – свидетелства за съдимост на членовете на управителните им органи.

Държавната агенция за закрила на детето по служебен път ще извършва справка в електронната база данни на търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, и на регистър БУЛСТАТ. Единствено физическите лица, извършващи търговска дейност, и юридическите лица, възникнали съгласно законодателството на друга държава - членка на Европейския съюз, или на друга държава от Европейското икономическо пространство, ще представят свидетелство за съдимост на чуждите граждани и на членовете на управителните им органи и декларация, че не са обявени в несъстоятелност, не са в производство за обявяване в несъстоятелност и не са в ликвидация. Тези лица ще представят и документите, удостоверяващи регистрацията по националното им законодателство.

Депутатите приеха промените в закона на първо четене.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички