Зорница Русинова официално бе избрана за социален министър


Зорница Русинова официално бе избрана за социален министър
Снимка:

2424

Зорница Русинова е новият министър на труда и социалната политика.

Тя бе избрана от Народното събрание със 135 гласа "за", 68 "против" и 8 въздържали се. След това Русинова се закле пред народните представители.

По време на дебатите депутатът Румен Гечев посочи, че е редно и премиерът Бойко Борисов да присъства в пленарна зала по време на гласуването и отправи процедурно предложение точката да бъде отложена до завръщане му от Узбекистан, където той е на официална визита. В крайна сметка предложението му събра едва 50 гласа „За” и беше отхвърлено.

Избирането на Зорница Русинова за социален министър е четвъртата персонална промяна в кабинета „Борисов 2”, след като оставки подадоха бившият министър на вътрешните работи Веселин Вучков, на правосъдието Христо Иванов и на образованието Тодор Танев. Номинацията на Зорница Русинова дойде от премиерът Бойко Борисов, който мотивира предложението си с факта, че тя повече от 15 години работи в министерството, което ще осигури приемственост между нея и Ивайло Калфин.

Народните представители гласуваха и оставката на Калфин.

"Нямам намерение да правя отчет, но малко се чува днес думичката труд. За 2015 г. България е страната в ЕС, в която най-бързо растат доходите от труд и намалява безработицата. Направихме важни промени в социалното законодателство, сигурно не са безспорни, но за мен социалната политика не бива да замества доходите от труд. Усилията ни бяха насочени към социалната справедливост. Ако се отмени пенсионната реформа, трябва да се обясни защо се прави това. Грижата на държавата трябва да отиде към здравеопазването", каза Калфин.

 

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички