Amazon, Google, Apple, Meta и Microsoft се обявиха за "пазачи" в цифровия сектор в ЕС


Amazon, Google, Apple, Meta и Microsoft се обявиха за "пазачи" в цифровия сектор в ЕС
Снимка: Getty Images

1861

Американските технологични гиганти Amazon, Apple, Microsoft, Meta Platforms, компанията майка на Facebook и Alphabet, под чиято шапка е интернет търсачката Google, уведомиха ЕК, че се класифицират като „пазачи“ в цифровия сектор съгласно новите правила на ЕС. Това заяви еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон, цитиран от Reuters.

Съгласно Законодателния акт за цифровите пазари (DMA), влязъл в сила миналия ноември, компании с над 45 млн. активни потребители на месец и пазарна капитализация от поне 75 млрд. евро се считат за „пазачи“, предоставящи достъп до цифровите пазари.

„Южнокорейският производител Samsung и китайската компания ByteDance, която държи социалната мрежа TikTok, също обявиха, че отговарят на новите изисквания и се определят като „пазачи“, добави Бретон.

По думите му Европа напълно е реорганизирала дигиталното си пространство, за да защити по-добре гражданите на ЕС и да подобри иновациите за стартиращи фирми и компании в ЕС.

Очаква се ЕК да потвърди, че компаниите отговарят на определението „пазачи“ до 6 септември, след проверка на данните, предоставени от тях. След това технологичните гиганти ще имат 6 месеца, за да се съобразят с разпоредбите в Законодателния акт за цифровите пазари.

Платформата за краткосрочно отдаване под наем Booking.com заяви, че очаква да достигне заложените от ЕС изисквания, за да попадне в клуба на „пазачите“ в цифровия сектор до края на годината, след което ще уведоми ЕК.

От компаниите, обозначени като „пазачи“, ще се изисква да позволят на приложенията си за изпращане на съобщения да взаимодействат с конкуренти, като осигурят на потребителите възможността да решават кои приложения да инсталират предварително на своите устройства.

На технологичните компаниите „пазачи“ няма да им бъде позволено да облагодетелстват собствените си услуги пред тези на конкурентите си или да попречат на потребителите да премахват предварително инсталиран софтуер или приложения – правила, които ще засегнат силно Google и Apple.

При нарушения на законодателството компаниите ще ги грози глоба в размер на до 10% от годишния им глобален оборот.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ЕК постави специални изисквания за социалните мрежи на Стария континент

Как проектоправилата на ЕС за изкуствения интелект могат да навредят на Европа?

Европейска страна изисква "дигитално пълнолетие" на потребителите на социалните мрежи

 

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички