Ръководителите на над 160 компании: Правилата на ЕС за изкуствения интелект могат да навредят на Европа


Ръководителите на над 160 компании: Правилата на ЕС за изкуствения интелект могат да навредят на Европа
Снимка: Getty Images

1052

Предложеното европейско законодателство за изкуствения интелект би застрашило конкурентоспособността и технологичния суверенитет на ЕС, предупреждават в отворено писмо над 160 ръководители на компании, сред които и Renault и Meta, предаде Reuters.

По-рано през месеца ЕП постигна съгласие за набор от проектоправила, според които приложения като чатбота ChatGPT ще трябва да разкриват съдържанието, генерирано от изкуствения интелект, да помагат за разграничаването на т. нар. „фалшиви изображения“ и да гарантират мерки срещу незаконно съдържание.

Откакто ChatGPT набра популярност, бяха публикувани няколко подобни писма, призоваващи за регулиране на изкуствения интелект, в които се алармираше за „риска от изчезване заради изкуствен интелект“.

Сред подписалите предишните писма бяха предприемача Илон Мъск, главният изпълнителен директор на OpenAI, компанията зад чатбота ChatGPT Сам Алтман и Джефри Хинтън и Йошуа Бенгио – двама от тримата т.нар. „кръстници на изкуствения интелект“.

Третият – Ян Лекун, който работи за Meta, подписа писмото, публикувано днес, в което се оспорва плана за регулации на ЕС. Други представители на бизнеса, подкрепили писмото, са ръководителите на испанската телекомуникационна компания Cellnex, на френската софтуерна компания Mirakl и на германската инвестиционна банка Berenberg.

Никоя от компаниите не е отговорила на запитване на Reuters за коментар.

В писмото се предупреждава, че съгласно предложените правила на ЕС технологии като генеративният изкуствен интелект ще станат силно регулирани и компаниите, разработващи такива системи, ще бъдат изправени пред високи разходи и непропорционални рискове.

Подобно регулиране може да доведе до преместването на дейността на иновативни компании в чужбина, а инвеститорите могат да се отдръпнат от развитието на ИИ в Европа.

Сам Алтман, главен изпълнителен директор на OpenAI, през май заплаши да оттегли услугите на ChatGPT от Европа, ако компанията изпита затруднения да спазва предстоящите разпоредби, но по-късно промени позицията си и заяви, че компанията няма планове да напуска Стария континент.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Как ChatGPT ще ви помогне да си намерите работа?

ЕП подкрепя първите в света правила за изкуствен интелект

Обрат: OpenAI промени нагласите си към разпоредбите на ЕС

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички