След намерението да напусне Европа: OpenAI все пак смята да спазва разпоредбите на ЕС


След намерението да напусне Европа: OpenAI все пак смята да спазва разпоредбите на ЕС
Снимка: iStock

2079

Дни след като коментира, че има възможност да се оттегли от Европа, ако не може да изпълни изискванията на ЕС, главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Oлтман заяви, че планира да спазва правилата на блока.

В дискусиите с регулаторните органи на ЕС OpenAI иска „да се увери, че е в състояние да ги спазва“, заяви той по време на реч през уикенда в Париж – последната спирка от обиколката му по света, която ще го отведе в Близкия изток и Азия. Преди това миналата седмица посети Лондон, Мюнхен и Варшава, но пропусна Брюксел.

„Повечето от предлаганите регулации за лицензионните рамки и стандартите за безопасност са напълно логични. В повечето случаи това е доста продуктивно“, отбеляза Oлтман за настоящите проекти за регулация на изкуствения интелект, които се обсъждат по света.

Преди да пристигне в Европа, Oлтман говори във Вашингтон, където призова за повече регулации и заяви, че „най-големият му страх“ е, че технологията ще причини сериозни вреди.

Законът за изкуствения интелект на ЕС е напът да стане първият цялостен законодателен акт, посветен на ИИ. Макар че първоначалното предложение е съсредоточено върху регулирането на използването му, а не на технологията, Европейският парламент предложи нови правила, насочени конкретно към големите езикови модели след бързата популярност на генеративния ИИ.

Засега OpenAI се фокусира върху създаването на „по-добър, по-бърз и по-евтин модел“ на своя продукт ChatGPT с генеративен изкуствен интелект, заяви Алтман, след като продуктът даде началото на глобална надпревара между технологичните компании за създаване на собствени версии на технологията.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Пореден технологичен гигант забрани ChatGPT

Samsung забрани на служителите си да използват изкуствен интелект

САЩ обмислят да въведат регулации на изкуствения интелект

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички