И Apple забрани на служителите си да използват ChatGPT


И Apple забрани на служителите си да използват ChatGPT
Снимка: iStock

2724

Американският технологичен концерн Apple е ограничил използването на ChatGPT и други външни за фирмата инструменти за изкуствен интелект за някои служители, тъй като разработва своя собствена подобна технология, твърди The Wall Street Journal, като се позовава на запознати източници.

Според документа Apple се опасява, че служителите, използващи този вид програми, може да разкрият поверителни данни. Apple е казала на служителите си и да не използват Copilot на GitHub, собственост на Microsoft, който автоматизира писането на софтуерен код, гласи вътрешнофирмен документ.

Припомняме, че ChatGPT, създаден от подкрепяната от Microsoft OpenAI, е чатбот, получен от т.нар. голям езиков модел, който може да отговаря на въпроси, да пише есета и да изпълнява задачи по начин, подобен на човешкия.

Когато хората използват тези модели, данните се изпращат обратно на разработчика, за да се даде възможност за по-нататъшни подобрения, което крие потенциал за неволно споделяне на патентована или поверителна информация от страна на организацията. През март OpenAI разкри, че временно е спряла ChatGPT, тъй като грешка е позволявала на някои потребители да виждат заглавията от историята на чата на даден потребител.

Говорителка на OpenAI се позовава на съобщение от миналия месец, в което компанията е представила възможността потребителите да изключат историята на чатовете си, което според стартъпа ще блокира възможността за обучение на модела на изкуствения интелект на базата на тези данни.

Apple е известна със строгите си мерки за сигурност, които пазят информацията за бъдещите продукти и данните на потребителите. Редица организации също започнаха да се опасяват от технологията, тъй като нейните служители започнаха да я използват за всичко – от писане на имейли и маркетингови материали до кодиране на софтуер.

JPMorgan Chase и Verizon също забраниха използването. От своя страна пък Дейвид Банкс, зам.-кмет Ню Йорк по образованието, заяви в публикувана гост-статия, че е отменил забраната си за ползване на ChatGPT в училищата.

Усилията на Apple в областта на изкуствения интелект се ръководят от Джон Джанандреа, когото Apple привлече от Google през 2018 г. Под ръководството на Джанандреа, старши вицепрезидент в Apple, подчинен на главния изпълнителен директор Тим Кук, Apple придоби редица стартъпа за ИИ.

В последния разговор на Apple с анализаторите за тримесечния отчет Кук изрази някои опасения за напредъка в тази област, известна още като генеративен изкуствен интелект.

„Смятам, че е много важно да се подхожда обмислено и внимателно към тези неща. И има редица въпроси, които трябва да бъдат решени, но потенциалът със сигурност е много интересен, каза Кук.

Напоследък Apple обръща голямо внимание и на новия софтуер, който се появи в нейния магазин за приложения за iPhone и който се възползва от предимствата на генеративния изкуствен интелект. Когато разработчикът на приложения Blix се опита да актуализира своето приложение за електронна поща BlueMail с функцията ChatGPT, Apple временно блокира актуализацията с мотива, че потенциално може да показва неподходящо съдържание на деца.

Екипът за преглед на софтуера на Apple е помолил разработчика или да увеличи възрастовото ограничение на приложението до 17 години и повече – то беше определено на 4 години и повече – или да включи филтриране на съдържанието. След като Blix е уверила Apple, че вече е въвела филтриране на съдържанието във функцията с ChatGPT, приложението е било одобрено.

В четвъртък OpenAI обяви пускането на приложението ChatGPT за iPhone и iPad (засега само в САЩ).

Apple беше ранният участник в пазара за потребителски приложения на изкуствения интелект, когато през 2011 г. пусна гласовия асистент Siri. Но през следващите години компанията изостана за сметка на Alexa на Amazon.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Samsung забрани на служителите си да използват изкуствен интелект

САЩ обмислят да въведат регулации на изкуствения интелект

ChatGPT започна да пише и политически речи

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички