Американската инвестиционна банка Citigroup прекратява бизнеса си в Русия


Американската инвестиционна банка Citigroup прекратява бизнеса си в Русия
Снимка: iStock

3902

Citigroup реши да прекрати своите потребителски и местни търговски банкови операции в Русия, след като не намери купувач за бизнеса, тъй като на повечето възможни купувачи бяха наложени санкции, заради войната в Украйна. Русия скъсва със Запада: Отказва се от долара и еврото

Голямата американска банкова институция заяви, че ще прекрати потребителския си и местен търговски банков бизнес в Русия, „като част от глобалното си стратегическо обновяване за излизане от потребителските франчайзи на 14 пазара по целия свят“, потвърдено преди това през април 2021 г. 

„Ние проучихме множество стратегически възможности за продажба на тези бизнеси през последните месеци. Ясно е, че закриването има най-голям смисъл предвид многото усложняващи фактори в заобикалящата среда. Фокусирани сме върху подкрепата на засегнатите ни колеги, клиенти и партньори през този период на преход“, заяви Тити Коул, главен изпълнителен директор на Citi Legacy Franchises. 

По думите на Citi експозицията ѝ в Русия е намаляла до 8,4 млрд. долара от 9,8 млрд. долара в края на 2021 г. Около 1 млрд. долара са свързани със спирането на операциите на дребно и местните търговски банки. Заради санкциите Русия вече плаща сделките си не в долари, в юани

Компанията прогнозира, че преместването ще засегне около 2300 служители и 15 клона, както и потребителските продукти, депозити, инвестиции, заеми и кредитни карти. Кредиторът изчислява, че това ще струва 170 млн. долара през следващите 18 месеца заради комбинация от преструктуриране, както и такси за доставчик и прекратяване на договора. Въпреки това ще са нужни над 2 години, за да намали напълно своя запас от депозити, ипотеки, кредитни карти и заеми за малък бизнес. Citi уточни, че ще продължи активно да преследва продажбите на определени руски портфейли за потребителско банкиране. 

Банката обаче не закрива операциите си по инвестиционно банкиране и транзакционни услуги в Русия, а намалява експозицията си и не приема нови клиенти. „Продължаваме да обслужваме институционални клиенти в Русия, предимно мултинационални компании, много от които имат сложната задача да прекратят собствените си операции в страната“, се посочва в съобщението. Русия се отказва от долара. Какъв ще е ефектът?

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Какви са щетите за Русия от западните санкции?

Войната на Путин унищожи 15 години растеж на руската икономика

Санкциите принудиха Русия да използва юани за международните си разплащания 

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички