Санкциите принудиха Русия да използва юани за международните си разплащания


Санкциите принудиха Русия да използва юани за международните си разплащания
Снимка: iStock

5802

Русия се изкачи до трето място в списъка на страните извън континентален Китай, които използват юана за международни плащания, сочат актуалните данни на платформата за финансови съобщения SWIFT. Преди войната в Украйна страната изобщо не попадаше в класацията, но западните санкции промениха това.

Към днешна дата, като изключим Китай, по-активни в използването на юана от Русия са само Хонконг и Великобритания. Може ли юанът да разбие доминацията на долара?

Според SWIFT руските фирми и банки са участвали в почти 4% от международните плащания в юани през юли. Месец по-рано този дял е бил 1.42%, а през февруари – нула. Русия се отказва от долара. Какъв ще е ефектът?

Хонконг остава най-големият източник на транзакции в юани извън континентален Китай с дял от 73.8%, следван от Великобритания с 6.4%.

Санкциите работят

Внезапният скок на Русия означава, че международните финансови санкции на Запада все пак сработват. Като една от най-ярките и тежки санкции беше именно изключването ѝ от SWIFT. От другата страна обаче се засилват опасенията, че така само ще доведе до последвало сближаване на Москва с Пекин, които и без това гледат в една политическа посока. Какви са щетите за Русия от западните санкции?

Освен това заедно с въздействието върху финансовия сектор, стотици популярни западни фирми се изтеглиха или силно свиха дейността си в Русия. Без Zara, Nike, H&M: Какво се продава в руските молове след бягството на западните марки?

Междувременно Русия разработи своя собствена разплащателна система, подобна на SWIFT, създаде специални сметки за все още несанкционираните банки и продължава да продава важни суровини като петрол на немалко страни по света, включително Китай, Индия и Турция. Русия се отказва от Запада, ще продава стоки и петрол на БРИКС

Последните данни на SWIFT потвърждават още, че рублата вече не е сред 20-те глобални валути, използвани за международни разплащания. Тя беше паднала до 16-о място още през декември, до 0,3% от общия обем, а по-късно изпадна от списъка. Първите четири места се държат от щатския долар, еврото, британския паунд и японската йена, следвани от юана на пето място. Централните банки трупат все по-големи резерви в китайски юани

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Санкциите върнаха Русия в социализма - липсват основни стоки

Русия тайно моли Запада да сложи край на войната в Украйна

Русия: Задава се най-тежкият икономически срив от десетилетия

Войната на Путин унищожи 15 години растеж на руската икономика

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички