ЕС изключва 7 руски банки от системата SWIFT


ЕС изключва 7 руски банки  от системата SWIFT
Снимка: iStock

3823

ЕС изключва от системата SWIFT седем руски банки. Решението е публикувано в официалния вестник на ЕС и ще бъде задействано от 12-ти март. Рублата се срина до рекордно ниско ниво след затягането на санкциите

Става дума за банките "Откритие", "Новикомбанк", "Промсвязбанк", "Банк Россия", "Совкомбанк", "Внешекономбанк" и "ВТБ Банк", предаде БНР.

Засега мярката не се прилага към "Газпромбанк" и "Сбербанк". Най-голямата руска банка напуска Европа

Тя засяга всички юридически лица, образувания или органи, базирани в Русия, 50 на сто или повече от чиито имуществени права са пряко или непряко притежание на посочените банки. Забранява се също инвестирането, участието или подпомагането на бъдещи проекти, съфинансирани от Руския фонд за преки инвестиции. Освен това се забранява продажбата, снабдяването, превеждането или износът на банкноти евро към Русия.

Съветът на ЕС преустанови и разпространението на руските държавни канали "Спутник" и "Русия днес" в Общността. Санкциите обхващат всички средства за предаване и разпространение. Спрени са всички съответни лицензи, разрешения и договорености. Тези мерки обхващат всички страни - членки на ЕС . S&P свали кредитния рейтинг на Русия до CCC-

Европейският съюз наложи и санкции срещу 22-ма високопоставени военни офицери от Беларус заради помощта на Минск за руското нахлуване в Украйна. Санкционирани са 6-ма генарали и 16 полковника. Те са добавени в черния списък на Европейския съюз и им се налага забрана за пътуване в блока, както и замразяване на активи.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички