Бизнесът призова властта да отвори моловете


Бизнесът призова властта да отвори моловете
Снимка: All Channels

4212

Да бъдат отворени магазините и ателиетата за химическо чистене в моловете. За това призовават от Българската стопанска камара (БСК) в отворено писмо до премиера Бойко Борисов и здравния министър Кирил Ананиев.

"Отварянето на търговските обекти на територията на моловете не би довело до усложняване на епидемиологичната обстановка, но сериозно ще намали негативните последици върху икономиката", пишат от бизнес организацията.

В момента в моловете работят само банки, застрахователни офиси, аптеки, супермаркети, заведения с открити площи и киносалони.

Какви са правилата в извънредната епидемична ситуация?

Ограниченията постепенно се премахват и вече доста бизнеси се завръщат към нормалния си ритъм на работа, така че от БСК настояват и търговските центрове да възстановят дейността си, както е в много държави в Европа. В замяна гарантират спазване на необходимите санитарно-хигиенни изисквания и мерки за безопасност, въведени със заповедите на на здравния министър.

Те изтъкват значението на търговията на дребно и последиците от евентуални фалити: в сектора работят близо 295 000 души, които в момента са или на трудовата борса, или в неплатен отпуск. "Фалирането на ритейлъри ще означава нови безработни, които да останат в тежест на държавата. Ако не оперират, търговците са в обективна невъзможност да плащат данъци и различни финансови задължения към държавата. Освен това, много от тях имат банкови кредити и са изправени пред реална опасност да не могат да ги обслужват занапред, а това ще създаде допълнителни проблеми в банковата система", предупреждават от БСК.

Ателиетата за химическо почистване пък помагали в борбата срещу разпространението на коронавируса, тъй като използвали съвременната технология за почистване чрез озон, при която ефективно се премахвали близо 100% от познатите бактерии, акари и др. по текстилните тъкани и материи. "Ателиетата по принцип са разположени в непосредствена близост до супермаркетите в съответните търговски центрове и отварянето им няма да затрудни въведения контрол на човекопотока. Концепцията на работа на ателиетата не включва седящи места, а се работи през гишета, което позволява успешно да бъде поддържана необходимата социална дистанция. Освен това, разполагат с автономна вентилация", обясняват от бизнес организацията.

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички