Какви са правилата в извънредната епидемична ситуация?


Какви са правилата в извънредната епидемична ситуация?
Снимка: iStock

8806

През следващите 30 дни България е в извънредна епидемична обстановка. Здравният министър Кирил Ананиев публикува 4 заповеди, които да регламентират най-важното от извънредната епидемична ситуация. В тях е посочено какви са ограниченията, как ще се влиза и излиза от държавата и какво ще работи в нея.

Противоепидемичните мерки у нас:

Не се разрешават посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки и барове. Закрити търговски площи на заведения за хранене, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници, търговски центрове тип МОЛ, представляващи затворени обекти. Изключение са банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини, аптеките и дрогериите в тях, както и заведенията за за хранене с открита площ и самостоятелен външен вход.

Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни учебни мероприятия(занимални, клубове, зелени училища и др.) в училища, университети и други обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение. Изключения се допускат за обучението на курсантите от академията на МВР, свързани със сигурността и опазването на обществения ред, шофьорските курсове, учебните центрове, които извършват подготовка на морските лица, гражданското въздухоплаване и железопътния транспорт.

Преустановяват се всякакви форми на дейност с деца и ученици извън системата на образованието, както и посещенията на яслите и детските градини.Не се разрешава провеждането на масови спортни мероприятия на закрито и на открито. Изключение се допуска за спортни мероприятия за аматьори с до 12 участника без състезателен характер, без публика и само на открити места.

Извънредното положение пада, мерките остават

Забранява се провеждането на масови научни мероприятия като конференции и симпозиуми.

Забранява се масовото провеждане на културни мероприятия на закрито – театри, концерти, специфични прояви и др., с изключение на посещения на галерии, музеи, библиотеки и кина. Мероприятията, които не са забранени, се провеждат до заетост на 30% на места от общия им капацитет.

Забранява се провеждането на всякакви организирани събития на групи над 10 лица с изключение на допуснатите мероприятия.

Как ще почиваме и спортуваме след извънредното положение?

Забраняват се свижданията в здравни заведения и социални домове.

Остава часовият диапазон от 8:30 до 10:30, в който само лица на видима възраст над 60 години могат да посещават хранителни магазини и аптеки.

Пълният текст можете да видите ТУК.

Забрана за влизане в страната

От 14 май до 14 юни се забранява влизането на територията на страната от всички гранични пунктове на всички лица, независимо от тяхното гражданство. Забраната не се отнася за български граждани, членове на семействата на български граждани, лица със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване, медицински специалисти, медицински научни работници и социални работни, когато целта на пътуването е свързана с упражняваната от тях професия, транспортен персонал и чуждестранни официални длъжностни лица, сезонни земеделски работници и работници в областта на туризма. 

Изключение от забраната се допуска и по отношение на транзитно преминаване през територията на страната. Транзитно преминаване се допуска единствено в случаите, когато може да се гарантира незабавното напускане на територията на България.

Въпреки карантината: Много българи ще почиват в Гърция

Всички лица, които влизат на територията на България, се поставят под карантина в срок от 14 дни. 

Подробности за водачите на товарни автомобили вижте ТУК

Изолация и лечение на болни с доказан COVID-19

Оздравели от коронавирус вече ще бъдат изписвани от болничните заведения след един отрицателен тест, извършен по PCR метод. Това предвижда нова заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, която влиза в сила от 14 май и важи до изричната й отмяна. Досега възстановилите се пациенти се считаха за здрави след два поредни отрицателни PCR теста.

Според заповедта на задължителна изолация и болнично лечение вече ще подлежат всички пациенти над 60 години, без значение от наличието на клинични симптоми, лицата с придружаващи хронични заболявания и/или имунокомпрометиращи състояния, лицата с тежко протичане като задух или затруднено дишане, както и всички, които нямат възможност да се самоизолират и лекуват в домашни условия. След получаването на един отрицателен тест за коронавирус и по преценка на лекуващия лекар, те ще е изписват от болница, след което ще трябва да спазват 28-дневна карантина у дома.

Удължиха карантината за болните от коронавирус

Асимптоматичните лица, които не спадат в горните категории, ще подлежат на изолация в домашна среда за период от 28 дни. Срокът започва да тече от датата на първия положителен тест. На домашна изолация и лечение подлежат и всички с леки симптоми, без придружаващи хронични заболявания и под 60-годишна възраст. Те ще се считат за здрави след наличието на един отрицателен тест и след преминаването на задължителните 4 седмици карантина, като, както и досега, тези лица ще трябва да я съблюдават строго и ще бъдат обект на проверки от органите на реда. В случай, че изолацията бъде прекратена, те ще носят отговорност.

Под карантина, но за срок от 14 дни, ще се поставят и всички лица, които са били в контакт с доказано заразен. За същия срок се поставят и лицата, които са влезли на територията на страната от други държави, посочени в заповед на министъра на здравеопазването. Всички карантинирани лица ще бъдат под медицинско наблюдение, което ще се извършва от общопрактикуващия лекар или от съответната регионална здравна инспекция. Ако не проявят симптоми на остро респираторно заболяване, изолацията им се прекратява на 14 ден. Ако, обаче, подобни симптоми има, те са длъжни да се свържат с общопрактикуващия лекар или съответното РЗИ.

Организация на работа

Всички работодатели и органи по назначаване в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност организират дистанционна форма за служителите си. Когато е невъзможно прилагане на дистанционна форма на работа се прилагат следните противоепидемични мерки в работните помещения: дезинфекция, недопускане на лица с прояви на остри респираторни болести (повишена температура, кашлица, хрема), инструктаж на персонала за правилна хигиена и осигуряване на сапун, вода и дезинфектант, създаване на организация за физическа дистанция най-малко от 1,5 м. 

При непосредствено обслужване на клиенти е задължително носенето на защитна маска. Има и задължение за осигуряване на лични предпазни средства на персонала. 

Собственици на обекти с обществено предназначение осигуряват спазването на дистанция от 1,5 м, осигуряват дезинфектант на входа на обекта, осигуряват контрол на броя на влизащите.

Всички лица, намиращи се в закрити обществени места, трябва да имат поставена защитна маска или друго средство, покриващо носа и устата. Обществени места по смисъла на заповедта са: обществен транспорт, търговски, спортни или културни обекти, администрации, молитвени храмове,места, на които се предоставят обществени и други услуги.

На открити обществени места хората, които не са от едно семейство, са задължени да спазват дистанция от 1,5 м. 

Пълният текст на заповедта може да видите ТУК

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.79846
 • GBP
  1
  2.27303
 • JPY
  100
  1.21375
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички