Един от мобилните оператори у нас скоро може да има нов собственик


Един от мобилните оператори у нас скоро може да има нов собственик
Снимка: iStock

13928

Един от мобилните оператори у нас скоро може да има нов собственик, става ясно от уведомление за предстояща концентрация до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), публикувано на официалния сайта на регулатора.

Регистрираната в Обединени арабски емирства Emirates Telecommunications Group Company PJSC (e&) уведомява КЗК за предстоящо придобиване на пряк едноличен контрол върху нидерландската PPF Тelecom Group, която от своя страна притежава един от телекомите у нас, а именно „Йеттел България” (Yettel)

По този начин компанията от ОАЕ ще придобие непряк едноличен контрол върху мобилния оператор, развиващ дейност у нас.

Другото основно предприятие, развиващо дейност у нас, което ще смени собствеността си, ако сделката получи зелена светлина от КЗК, е „Цетин България”.

e& е телекомуникационен оператор със седалище и адрес на управление в Абу Даби, ОАЕ, като предоставя услуги на 159 милиона абонати в 16 държави в Близкия изток, Азия и Африка, става ясно от съобщението на КЗК. e& е регистрирано на фондовата борса в Абу Даби.

Придобиваната група обслужва над 10 милиона клиенти в България, Сърбия, Словакия и Унгария (2022 г.) и включва следните оперативни дружества:

  • Йеттел България, Йеттел Унгария и Йеттел Сърбия са мобилни мрежови оператори, които предлагат мобилни далекосъобщителни услуги на милиони клиенти в България, Унгария и Сърбия;
  • Цетин България, Цетин Унгария и Цетин Сърбия предлагат услуги за изграждане на мобилна и фиксирана мрежова инфраструктура на едро;
  • O2 Словакия е мобилен мрежов оператор, предлагащ мобилни далекосъобщителни услуги на клиенти в Словакия. Чрез O2 Словакия Нетуъркс О2 Словакия предоставя и инфраструктурни услуги за далекосъобщителни мрежи в Словакия.

Според съобщението на КЗК, се очаква планираната концентрация да доведе до (много ограничена) вертикална свързаност между пазара нагоре по веригата за предоставяне на услуги за международни роуминг на едро в България и пазара надолу по веригата за предоставяне на мобилни далекосъобщителни услуги на дребно в България.

„Съобщението е изготвено от уведомителя, като Комисията си запазва правото да се произнесе с окончателно решение след извършването на цялостна оценка на нотифицираната сделка.”, добавят от КЗК.

Сумата, която e& ще плати по сделката за придобиване на мажоритарен контрол над телеком бизнеса на чешката група PPF,  възлиза на 2.15 млрд. евро, като сумата може да набъбне допълнително в звисимост от представянето, става ясно от съобщение на компанията още от лятото за предстоящо партньорство с групата от ОАЕ.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Очакват 130 млн. лева еднократни приходи от телекомите за използването на ключови за 5G мрежите радиочестоти

Мобилните оператори започнаха да вдигат цените

Мобилните оператори ще използват радиочестоти за 5G мрежи съвместно с Военновъздушните сили

Новият собственик на Нова телевизия придобива и "Теленор"

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички