Очакват 130 млн. лева еднократни приходи от телекомите за използването на ключови за 5G мрежите радиочестоти


Очакват 130 млн. лева еднократни приходи от телекомите за използването на ключови за 5G мрежите радиочестоти
Снимка: iStock/Guliver

3192

Дългоочакваното освобождаване на радиочестоти, използвани от военните у нас, може да донесе еднократни приходи от близо 130 млн. лева от телекомите, желаещи да използват този спектър, който се явява ключов за развитието на 5G мрежите.

За целта Министерският съвет прие промени в Тарифа за таксите, които се събират от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) по Закона за електронните съобщения, в опит да стимулира интереса на мобилните оператори да усвоят спектъра в обхвати 700 MHz и 800 MHz. До този момент спектърът не е използван за граждански нужди и за него не са получавани приходи.

Очакваните еднократни приходи за 2023 г. са близо 130 млн. лв., а ежегодните такси, които ще се плащат от мобилните оператори ще са в размер на близо 8 млн. лв, съобщават от пресцентъра на кабинета.

България е в топ 10 по достъп на високоскоростен интернет в ЕС

Министерството на транспорта и съобщенията и Министерството на отбраната, както и други заинтересовани институции, работят за освобождаване на честотите и ползването им за граждански от почти 20 години.

Вече бяха проведени успешни тестове за съвместно ползване на честотите от военновъздушните сили и предприятията, предоставящи електронни съобщителни мрежи и услуги. След обществено обсъждане, Комисията за регулиране на съобщенията предложи промени в размера на таксите, които отчитат състоянието на пазара, необходимостта от стимулиране развитието на 5G мрежи и насърчаване на инвестициите и иновациите, пише в съобщението.

Китай се стреми да разработи и развие 6G технологията

Изменението е свързано и с изпълнение на Реформа 2: Ефективно използване на радиочестотния спектър от Плана за възстановяване и устойчивост, което ще гарантира плащанията. България трябва да приключи процедурите по предоставянето за ползване на радиочестотен спектър в обхвати 700 MHz и 800 MHz, от което зависи ускореното разгръщане и надграждане на 5G мрежите. Страната ни е една от последните в Европа, където този обхват не се използва все още за предоставяне на мобилни услуги от пето поколение, добавят от пресцентъра на кабинета.

България в топ 10 по най-бърз мобилен интернет в света

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички