Европейската прокуратура разследва корупция и злоупотреби при ремонти на ПСТ и "Трейс" в центъра на София


Европейската прокуратура  разследва корупция и злоупотреби при ремонти на ПСТ и "Трейс" в центъра на София
Снимка: БГНЕС

4812

Европейската прокуратура  влезе в офиси на една от най-известните строителни фирми в България - "Трейс Груп", съобщи Actualno.com.

Разследването е за възможна корупция и злоупотреба със средства от ЕС за ремонтите в центъра на София, "включително емблематичните жълти павета".

Обвиненията по това разследване под името "Пътят на жълтите павета" се отнасят до лошо управление на средствата, отпуснати на Столичната община за ремонт на центъра, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие, както и възможна корупция, с изчислени щети от поне 3 милиона евро, се посочва в съобщението. Европейската прокуратура е започнала това разследване през есента на миналата година. Проверяват се договори, сключени между Столичната община и две търговски дружества, спечелили обществени поръчки.

Шефът на АПИ каза опасна ли е "Хемус" с тънкия асфалт

Според разследването през 2018 г. е сключен първи договор за възстановяване на центъра на София (включително булевард "Цар Освободител" и площад "Народно събрание") - фирма ПСТ Груп. През 2020 г., след извършени плащания, договорът е бил прекратен по взаимно съгласие. Посочената причина е несъответствие между условията на договора и инвестиционния проект. Строителните дейности може да нанесат щети на Централния военен клуб в София, построен през 1907 г., който има историческа стойност. Въпреки това около 3 милиона евро са били платени на изпълнителя, без неустойки за просрочие, посочва прокуратурата на ЕС.

След прекратяването на този договор общината е подписала нов договор с нов изпълнител, при същите условия. Новият изпълнител е поискал предварително плащане на около 750 000 евро, за да възстанови жълтите павета, защитени от Закона за културното наследство. Тази сума засега не е изплатена, отбелязва прокуратурата на ЕС.

Допълва се, че поисканата от Министерството на регионалното развитие и благоустройството техническа експертиза е установила, че паветата са лошо положени и има и напукана настилка. Лошото качество на ремонта на паветата, изработени през 1908 г., заедно с липсата на проверки от страна на общината, биха могли да създадат допълнителни разходи, според финансовите документи, предоставени на прокуратурата на ЕС. Според разследването, от изпълнителите са представени фалшиви документи с невярна информация, удостоверяващи, че работите са извършени в съответствие със спецификациите, което е довело до неправомерни плащания.

Днешните действия по разследването се извършват от ГДБОП на пет места. За целите на разследването полицията иззема документация и електронни доказателства, свързани с изпълнението на проекта. 

 

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички