Какво обясни председателят на Пътната агенция за 10 см по-малко асфалт на "Хемус"


Какво обясни председателят на Пътната агенция за 10 см по-малко асфалт на "Хемус"
Снимка: МРРБ

7830

Въпреки че настилката на магистрала „Хемус” се оказа 10 см по-малко от това, което е в проектната документация, пътят в никакъв случай не е опасен. Това увери инж. Венцислав Ангелов, председател на УС на АПИ пред NOVA.

Още: Български примери: Магистрала с 10 см по-малко асфалт, път с постоянен дъжд от камъни

"В никакъв случай не можем да кажем, че имаме лош път. Като конструкция времево намаляваме експлоатационния период на този участък. Но този участък в никакъв случай не можем да кажем, че е опасен”, каза инж. Ангелов. По думите му взетите проби ще дадат яснота какво трябва да се направи за основен ремонт.

"По наши данни към момента на основен ремонт подлежат 100 км., които държавата трябва да осигури в близкия период от около 1-2 години в размер на 500 млн. лв.”, обясни още инж. Ангелов. „Факт е, че има по-малки дебелини от общия размер на пътната конструкция", допълни той."Не мога да кажа дали е крадено. Мога да кажа, че част от тези слоеве не са като показатели като в проектна документация”, каза инж. Ангелов.

Относно магистрала „Марица” първоначалните данни сочат, че асфалтовите слоеве са в нормите. Има проблем с пътната конструкция, там където е „леглото” на асфалтовата настилка.

 "Към решението на НС, с което трябваше да се разплатят старите обекти, които текат гаранционни срокове, АПИ направи разплащане в размер на 50% от тази сума, която е около 275 милиона. Към момента няма да разплащаме останалата сума на обекти, които са за основен ремонт, а са направени като текущ ремонт и поддържане. Държавата няма да разплати незаконни обекти и основни ремонти по републиканската пътна мрежа”, каза инж. Ангелов.

Той увери, че не са спрени никакви дейности по строежите на „Хемус”. Продължава и строителството на Видин-Ботевград, на магистрала „Европа”, както и на магистрала „Струма”. „Полагаме всички сили и средства да станат тези обекти по най-бързия начин”, каза инж. Ангелов.

Относно тунелите в страната, той е категоричен, че са безопасни. „Възложено е на пътно поддържащите фирми да се измият, почистят, имат одобрено задание, работят ги в спешен порядък. Тунелите не са 1-2. А на този на Мало Бучино още вчерашният ден започна почистване”, каза шефът на АПИ.

За връщането на пари за винетки, при над 3 глоби, ще са необходими 5 милиона лева. Хората мога да подадат заявления на сайта на БГтол, каза още той.

За Кресненското дефиле, инж. Ангелов каза, че в момента се работи по голямо свлачище преди тунел „Железница”. Очаква едната лента в самия тунел да бъде пусната до средата на годината.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички