Глобиха Ikea с 1 млн. евро за шпиониране на служители


Глобиха  Ikea с 1 млн. евро за шпиониране на служители
Снимка: ИКЕА

1999

Френски съд призна френската дъщерна компания на шведския мебелен гигант Ikea за виновна за създаването на сложна система за незаконно шпиониране на стотици служители и кандидати за работа от 2009 до 2012 г. Ikea инвестира 200 млн. евро в борбата с климатичните промени

Френското звено на компанията е глобено с 1 млн. евро, а на един от бившите ѝ изпълнителни директори е наложена условна присъда от две години, съобщи Guardian, предаде БГНЕС.

Френската дъщерна компания на Ikea е обвинявана, че управлява сложна система за шпиониране на служители и кандидати за работа, използвайки частни детективи и полицаи.

Няколко от бившите ѝ ръководители биха могли да бъдат изправени пред затвор.

Разследващи публикации на Le Canard Enchaîné и Mediapart разкриха схемата за наблюдение през 2012 г., а магистратите започнаха разследване, след като синдикатът Force Ouvrière подаде правна жалба.

Прокурорите казват, че Ikea France е създала „шпионска система“ във всичките ѝ френски клонове, събирайки информация за личния живот на стотици съществуващи и бъдещи служители, включително поверителна информация за съдимост.

След разкритията компанията уволни четирима ръководители, но Ikea France, в която работят 10 000 души, все още е изправена пред глоба до 3,75 милиона евро.

Между 15-те души, които са изправени пред съда, са бивши мениджъри на магазини и изпълнителни директори като бившия изпълнителен директор Стефан Вановербеке и неговия предшественик Жан-Луи Байо. Байо, шеф на Ikea France между 1996 и 2002 г., е глобен с 50 000 евро, след като е признат за виновен за „получаване на лични данни чрез измамни средства“. Той бе освободен от някои други обвинения, включително за нарушаване на професионална тайна. Адвокатът му Франсоа Сен Пиер заяви пред АФП, че Байо е "шокиран" от присъдата и обмисля обжалване. Групата включва и четирима полицаи, обвинени в предаване на поверителна информация.

Обвиненията включват незаконно събиране на лична информация, получаване на незаконно събрана лична информация и нарушаване на професионалната поверителност, като някои от тях са с максимален затвор от 10 години.

В основата на системата предполагаемо стои Жан-Франсоа Пари, бившият директор на Ikea France по управление на риска. Прокурорите казват, че той редовно е изпращал списъци с имена на частни следователи, общата годишна сметка за което може да достигне до 600 000 евро, според съдебни документи.

Съдът разследва практиките на Ikea между 2009 и 2012 г., но прокурорите твърдят, че са започнали близо десетилетие по-рано.

Сред целите е служител в Бордо, „който преди е бил модел за подражание, но изведнъж е станал протестиращ“, се казва в имейл, изпратен от Париж. В друг случай Париж е искал да разбере как служител може да си позволи да кара чисто нов кабриолет BMW. Такива съобщения обикновено отивали при Жан-Пиер Фурсес, шефът на компанията за наблюдение Eirpace. След това той е изпращал поверителната информация на Париж, която според прокурорите е получавал от полицейската база данни STIC с помощта на четирима служители.

Представител на синдиката „Адел Амар“, който беше сред общо 120-те ищци, заяви, че е „доволен“ от резултата от процеса, но нарече наказанията „прекалено снизходителни“.

Емануел Дауд, адвокат на Ikea France, призна: „Каквото и да постанови съдът, компанията вече е наказана много строго по отношение на репутацията си“, каза той. IKEA ще даде работа на стотици сирийски бежанци в Йордания

Основана през 1943 г., шведската мултинационална компания Ikea за сглобяване мебели и аксесоари, продава продуктите си в около 400 магазина по целия свят.

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички