ИКЕА инвестира 200 млн. евро в борбата с климатичните промени


ИКЕА инвестира 200 млн. евро в борбата с климатичните промени
Снимка: iStock/Guliver

3515

Във връзка с предстоящата конференция на ООН по изменението на климата (COP25) в Мадрид, Inter IKEA Group ще инвестира 200 млн. евро, за да ускори процеса по превръщането си в бизнес компания с положителен ефект върху климатичните промени.

Инвестицията ще бъде в две основни насоки - преобразуване на веригата от доставки с цел използване на възобновяема енергия и премахване на въглерод от атмосферата чрез залесяване, възстановяване на деградирали горски територии и по-добри практики за управление на горите.

"Нашата цел е да намалим повече емисии на парникови газове до 2030 г., отколкото цялата верига за формиране на стойност на ИКЕА излъчва, като същевременно разрастваме бизнеса си. За да постигнем тази цел, ще продължим да инвестираме в области, които оказват положително въздействие", казва Торбьорн Льоф, изпълнителен директор на Inter IKEA Group.

Компанията ще подкрепи амбициозната цел да се използва 100% възобновяема енергия (електричество, отопление, охлаждане и други горива) в производството си до 2030 г., като междувременно е планирана и инвестиция в проекти, насочени към премахване и съхраняване на въглерод чрез залесяване и отговорно управление на горите.

Според Междуправителствената експертна група по климатични промени (IPCC) глобалните емисии на парникови газове ще намалеят значително, ако обезлесяването бъде спряно.

"Вярваме, че най-добрият начин да намалим негативното климатично въздействие и да допринесем за ограничаване на изменението на климата до 1,5°C ще се реализира главно чрез намаляване на нашите емисии на парникови газове - но също така трябва да премахнем съществуващия въглерод от атмосферата", казва Лена Прип-Ковач, главен директор по устойчиво развитие на Inter IKEA Group.

"Поемайки отговорност и работейки заедно, можем да направим истинска промяна. Имаме дългосрочна перспектива и финансовата сила да инвестираме в дейности, които ще са от полза както за планетата, така и за собствения ни бизнес", казва още Торбьорн Льоф.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички