H&M също напуска руския пазар, преди това разпродава стоката си


H&M също напуска руския пазар, преди това разпродава стоката си
Снимка: iStock

5290

Шведската компания Hennes & Mauritz или по-известна просто като H&M обяви, че напуска руския пазар, "предвид настоящите оперативни предизвикателства и непредвидимо бъдеще". Втората по големина търговска мрежа за продажба на дрехи в света (лидер в световната класация е испанската група Inditex, доминираща с марката Zara – б.р.) обясни, че е невъзможно да продължи бизнеса си в Русия заради войната в Украйна. Без Zara, Nike, H&M: Какво се продава в руските молове след бягството на западните марки?

Модната марка подчерта, че временно ще остави магазините си там отворени, за да разпродаде останалите стоки, съобщи BBC.

Решението идва, след като шведската фирма преустанови продажбите в Русия през март, след началото на войната. Предполага се, че H&M има над 150 магазина и около 6000 служители в Русия.

Компанията още не е посочила дата или график за окончателното си излизане от руския пазар. "След внимателно обмисляне смятаме, че е невъзможно предвид настоящата ситуация да продължим бизнеса си в Русия. Съжаляваме за въздействието, което това ще има върху нашите колеги и сме благодарни за цялата им упорита работа и отдаденост. Искаме да благодарим и на клиентите ни за подкрепата през годините", заяви главният изпълнителен директор Хелена Хелмерсон. Санкциите върнаха Русия в социализма - липсват основни стоки

H&M е една от стотиците компании, изоставили руските пазари през последните месеци. Много от тях отбелязаха, че западните санкции са направили търговията нежизнеспособна и в някои сектори и невъзможна. Други са напуснали от морални съображения или заради натиска от страна на потребителите. Русия беше шестият по големина пазар на H&M, представящ 4% от продажбите през четвъртото тримесечие на 2021 г.

Модният гигант разширяваше присъствието си в Русия от самото начало през 2009 г., като откри магазини и с други марки от портфолиото си, Weekday & Other Stories. Руснаците можеха да поръчват онлайн дрехи и от марките Monki и Cos.

H&M прогнозира, че изтеглянето от руския пазар ще ѝ струва около 2 млрд. шведски крони, или около 192 млн. долара, от които около 1 млрд. крони (96 млн. долара) ще имат пряко въздействие върху паричния поток и ще се включат като еднократни разходи във финансовите резултати на компанията за третото тримесечие на 2022 г.

Магазините на компанията в Украйна са затворени временно заради опасения за безопасността на клиентите и персонала. 200 000 души са работили в чуждите компании, напуснали Русия

ОЩЕ ПО ТЕМИТЕ:

Nike се изтегля изцяло от Русия

IKEA също напуска Русия: разделя се с фабрики и 15 000 служители

Концернът "Калашников" заобикаля санкциите и продава на 44 държави

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички