И Disney започва съкращения, до лятото се разделя със 7 000 служители


И Disney започва съкращения, до лятото се разделя със 7 000 служители
Снимка: Getty Images/Guliver

3351

Walt Disney започна първата част от общо 7000 съкращения на работни места – част от плана за спестяване на 5,5 млрд. долара, обявен през февруари, пише Bloomberg.

Първата група от засегнати служители ще бъде известена в следващите 4 дни, разкри главният изпълнителен директор Боб Айгър в бележка до служителите. Вторият, по-голям кръг ще е насрочен за април и ще обхване няколко хиляди работници. А последните съкращения ще се случат преди лятото.

Айгър, който през ноември отново се присъедини към екипа на компанията, която ръководи 15 години, изложи план да подобри финансовото представяне на най-голямата развлекателна компания в света. Предизвикателствата, пред които е изправен Айгър, включват генериране на печалба от стрийминг бизнеса на компанията, загубил над 1 млрд. долара през последното тримесечие.

Под ръководството на Айгър компанията се разделя с една организационна структура, поставила ръководителите на дистрибуцията над телевизионния и филмовия бизнес на компанията. Сега Айгър дава повече власт на творческите лидери като Дейна Уолдън, ръководител на телевизионния бизнес, и Алън Бергман, който стои начело на филмовите студия.

Първият кръг от съкращения на работни места включва двама старши вицепрезиденти, ръководили продукциите в Hulu и мрежата Freedom. Тяхната работа ще бъде консолидирана в друга част на телевизионното подразделение. В допълнение, звено, което лицензира книги, подкасти и друго съдържание за телевизионни предавания, е разпуснато.

Очаква се съкращенията да обхванат всички звена на компанията, включително тематичните паркове и спортната мрежа ESPN. Към 1 октомври в Disney работеха около 220 000 души. Около 25% от тях са на непълно работно време или сезонни работници.

„За служителите ни, които не са засегнати, трябва да призная, че без съмнение ще има предизвикателства, докато продължаваме да изграждаме структурите и функциите, които ще ни позволят да вървим успешно напред“, пише Айгър.

През февруари той уточни, че 3 млрд. долара от целевите съкращения на разходи ще дойдат от бюджета за филми и телевизионни предавания, а останалите – от намаления на оперативните разходи. Как кризата удари сериозно Disney - лидера в развлекателната индустрия?

Цената на акциите на Disney нарасна с 1,6% до 95,62 долара в понеделник. През 2022 г. стойността на книжата на гиганта спадна с 44%, като записа второ поредно годишно понижение.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Disney пуска стрийминг платформа, с която ще конкурира Netflix

Disney отчете огромни загуби заради епидемията

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички