Инвеститор на годината в България за 2022 година е компания, силно свързана с Турция


Инвеститор на годината в България за 2022 година е компания, силно свързана с Турция
Снимка: Президентство

3946

"Инвеститор на годината" през 2022 година в България е фирма "Алкомет" АД. Наградата беше връчена от президента Румен Радев.

Компанията e с над 40-годишен опит и е най-големият български производител на алуминиеви валцови и пресови продукти. Има силно присъствие на европейския и американския пазар. Тя е регистрирана в Шумен, като присъства в търговския ни регистър от 2008 година.

Наградата получи Фикрет Индже, мажоритарен собственик на компанията и почетен председател на Българо-турската индустриална камара.

Румен Радев посочи, че победата на "Алкомет" АД е израз и на възходящото развитие на българо-турските икономически отношения. Турция е сред сериозните инвеститори у нас, а стокообменът между двете държави е 7,3 млрд. евро за изминалата година.

Кризите, пред които Европа е изправена, доказват необходимостта от реализиране на амбицията за стратегическа автономия на ЕС – създаването на иновативна, но в същото време пълноценна и всеобхватна икономика, посочи президентът. Със суровините, които добива и преработва, с развитието на науката и образователната система, както и внедряването на високотехнологични производства, страната ни има възможност да бъде част от този процес, подчерта още държавният глава по време на церемонията.

Автомобилната промишленост у нас отчита оборот от 4,3 млрд. евро като осигурява 11% от Брутния вътрешен продукт на страната. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на официалната церемония по връчване на наградите "Инвеститор на годината". По думите му през изминалата година в аутомотив сектора оперират над 300 компании, които осигуряват близо 67 000 работни места.

Стоянов връчи наградата в категория "Инвестиция в разширяване на бизнеса" на "Витте Аутомотив България" ЕООД. Компанията е сред технологичните лидери в областта на мехатронните системи за заключване. Продуктите им се използват от много от водещите автомобилопроизводители.

Българската агенция за инвестиции организира за 17-а поредна година официалните награди "Инвеститор на годината".

ОЩЕ по темата: Инвестициите, които победиха инфлацията през 2022 г.

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички