Инвестициите, които победиха инфлацията през 2022 г.


Инвестициите, които победиха инфлацията през 2022 г.
Снимка: iStock

2143

В условията на сериозни спадове, отчетени на капиталовите пазари и краят на епохата на нулевите лихвени проценти, отминалата 2022 година не бе благосклонна към инвеститорите.

След като Wall Street отчете най-слабата си година след финансовата криза от 2008 година, повечето инвеститори приключиха периода, притежавайки по-малко от това, с което започнаха в началото на годината.

Тези с по-консервативни инвестиции, като спестовни сметки например, навярно можеха да смеят последни, тъй като поне техните средства не се изпариха, ако не беше ускорената инфлация, която направи така, че дори депозитите с малки наличности да намалят реалната си стойност.

За по-авантюристичните инвеститори, които разполагат с необходимите средства, така наречените луксозни инвестиции или инвестиции на страстта, имаха потенциал да послужат като изход от затруднената ситуация, пише Forbes.

Минимален спад на годишната инфлация в еврозоната през февруари

Доклад на консултантската компания Knight Frank посочва луксозните инвестиционни алтернативи на влагането в акции или други финансови инструменти, при които средното повишение в цената изпреварва инфлацията през миналата година. Докладът разглежда годишната инфлация в САЩ (6.5%), която е по-ниска от тази в Европа и по-конкретно у нас, но някои луксозни инвестиции отчитат доходност, която надхвърля и родното повишение на потребителските цени. Годишната инфлация в България за 2022 година достигна 16.9% според националния измерител или 14.3% според индекса, прилаган от европейската статистическа служба Евростат.

България сред страните с най-висока месечна инфлация в ЕС

На първо място в списъка за миналата година са инвестициите в изкуство, като стойността на този клас активи е нараснала с 29% на годишна база през периода. Инвестициите в класически модели автомобили също записват добра доходност – средно покачване в цената от 25% през 2022 година, докато луксозните часовници постигат средно покачване в цената от 18% през периода.

ГрафикаStatista

Луксозни чанти (+15%), скъпи вина (+10%) и колекционерски монети (+8%) постигат прилична доходност през миналата година, като тези активи обикновено са предпочитани от инвеститори, които нямат финансовата възможност да вложат в предходните класове луксозни активи.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички