Италия блокира опит на Китай да поеме контрол над местен гигант в производството със 151-годишна история


Италия блокира опит на Китай да поеме контрол над местен гигант в производството със 151-годишна история
Снимка: iStock

3278

Италия предприе действия за блокиране на контрола на китайска държавна компания над гиганта в производството на гуми Pirelli.

Решението е част от мерки, обявени от италианското правителство, насочени към защита на независимостта на Pirelli. Контролираният от Пекин химически гигант Sinochem е най-големият акционер в Pirelli, притежавайки дял от 37% в 151-годишната компания, базирана в Милано, предава BBC.

Новината идва на фона на напрежението между Китай и Запада и посещението на държавния секретар на САЩ в Пекин.

В неделя, Pirelli посочиха в съобщение до инвеститорите, че италианското правителство, че само Camfin – фирма, управлявана от шефа на Pirelli Марко Трончети Провера, може да номинира кандидати за изпълнителен директор на компанията.

Икономиката на Китай е в много по-лошо състояние, отколкото всички си мислят

Pirelli посочват още, че правителството е решило, че всякакви промени в корпоративното управление на компанията трябва да бъдат обект на официална проверка.

Решението идва след като Sinochem обяви пред италианското правителство през март, че планира да поднови и актуализира съществуващия акционерен договор.

Кабинетът на министър-председателя на Италия Джорджа Мелони разгледа споразумението на основание на така нар. „Процедура златна сила”, която цели да защитава бизнесите, които са от стратегическа важност за страната.

През 2015 година, Pirelli бе продадена за 7.1 млрд. евро на група инвеститори, сред които ChemChina и Camfin. Шест месеца по-късно ChemChina се сля с държавната компания Sinochem. Инвестиционният фонд на китайското правителство „Пътят на коприната” също притежава дял от 9% в Pirelli.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е на посещение в Пекин – нещо, което се наблюдава рядко, когато говорим за подобни посещения в Китай на американски високопоставени официални лица.

В Италия започна разследване на технологичния гигант Apple

Посещението на Блинкен идва на фона на напрежение във взаимоотношенията между Китай и редица западни страни през последните години по различни проблеми, включително търговията, Тайван и сигурността.

Преди визитата, американските властите не очакваха никакъв пробив по редицата казуси между двете най-големи световни икономики, сред които и опитите на САЩ да забавят развитието на китайската индустрия за компютърни чипове.

Екологичните трудности пред производителите на автомобилни гуми

Колко милиарда дават България, Гърция и Италия за газ от Азербайджан?

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички