Екологичните трудности пред производителите на автомобилни гуми


Екологичните трудности пред производителите на автомобилни гуми
Снимка: iStock

1899

Производителите на гуми са подложени на натиск почти буквално да преоткрият колелото, тъй като регулаторите насочват вниманието си към щети, причени от автомобилните гуми на околната среда, като натискът се очаква да нарасне сериозно с навлизането на електрическите превозни средства и заплашва да подкопае екологичните им характеристики, пише Reuters.

Когато гумите влязат в контакт с пътя, се отделят малки частици гума, които остават в природата. По-тежките електромобили спрямо конвенционалните превозни средства, свързано с техните батерии, означава, че тази малко обсъждана форма на замърсяване – от около 2 млрд. гуми, произвеждани в световен мащаб всяка година – се превръща в по-голям проблем.

Основните производители, като Goodyear, Bridgestone, Michelin и Continental, се опитват да отблъснат конкуренцията в лицето на китайските компании, предлагащи по-достъпни продукти.

„Това не е перфектна буря. Но се приближава към такава“, изтъква Гунлаугур Ерлендсон, главен изпълнителен директор на базираната в Обединеното кралство стартъп компания Enso, разработила по-издръжливи гуми специално за електромобили и дава под наем продукти, които взема обратно за рециклиране в края на техния експлоатационен живот.

Производителите на гуми търсят как да отговорят на правилата за емисиите и да намерят алтернативи.

Нови проучвания посочват токсичността на гумите, които съдържат средно около 200 компонента и химикали, често получени от суров петрол.

Макар според критиците гумите да съдържат много токсични и канцерогенни химикали, засега има консенсус само около един – 6PPD, антиоксидант и антиозонант във всички гуми и понижава риска от напукване на материята.

Тази година се очаква Калифорния да изиска от производителите на гуми да покажат, че търсят алтернатива на 6PPD, тъй като е смъртоносен за някои риби и е открит в човешка урина в Южен Китай.

Предстоящите разпоредби за емисиите ЕВРО 7 на ЕС ще определят за първи път и стандарти за гумите.

Така производителите ще трябва да разработят гуми с по-малко емисии за тежките електромобили, за които Michelin и Goodyear посочват, че могат да износят гумите до 50% по-бързо от конвенционалните превозни средства.

„Нежеланата последица от (налагането на) електрическите автомобили е, че ще имаме повече замърсяване с гуми, освен ако нямаме по-добри гуми“, посочва Ерлендсон от Enso, чиито гуми при тестване отделят 35% по-малко емисии от премиум гумите за електромобили на големите производители.

По думите на Ерлендсон това е така, защото компанията разчита на по-висококачествени и по-скъпи материали, които правят гумите по-издръжливи.

Bridgestone и Goodyear отказаха да обсъдят предизвикателствата на индустрията с емисиите. Но Michelin, Continental и Pirelli споделят пред Reuters, че преследват алтернативи на 6PPD, като първите две добавиха, че може да са нужни колективни индустриални действия за намиране на решение.

На въпрос за разпоредбите за ЕВРО 7, Michelin посочва, че призовава за световни стандарти, които да премахнат от пазара гумите с по-високи нива на емисии, които обикновени са по-евтини. Continental се застъпва за глобален стандарт за износване с прозрачно етикетиране за потребителите.

Ник Молдън, главен изпълнителен директор на британската фирма за тестови изследвания Emissions Analytics отбелязва, че в долния, „мръсен“ край на списъка с гуми, които компанията е тествала, е „евтиният китайски внос“, често срещан на европейския пазар.

Данните, предоставени на Reuters от Emissions Analytics, сочат, че новите гуми, разработени досега, е малко вероятно да решат проблема. „Например, докато тестовете върху гуми за велосипеди на Continental, направени с помощта на глухарчета, сочат спад от 24,5% на канцерогенните ароматни съединения“, посочва Молдън.

От Continental казват, че гумите им от глухарче са разработени, за да намерят устойчива форма на естествения каучук, а справянето с 6PPD е отделен фокус. „Наша отговорност е да се погрижим и да намерим решение“ за 6PPD, споделя Томас Крамер, ръководител на отдела за износване на материали в Continental.

Разработено по време на Корейската война изследване сочи, че когато 6PPD реагира с кислород или озон образува 6PPD-хинон, обвиняван за масовата смърт на сребристата сьомга край западното крайбрежие на САЩ.

Калифорнийските регулатори изтъкват, че въздействието на 6PPD върху човешкото здраве остава неясно, но финализират регламент, който би могъл да изисква от производителите на гуми да анализират по-безопасни алтернативи.

Според индустрията за автомобилни гуми намирането на заместител на 6PPD е трудно, тъй като всеки нов химикал трябва да предотвратява разграждането и напукването на гумите, без да засяга други характеристики. „Гумите са компромис“ между безопасност, шум, управление и абразия, изтъква Адам Маккарти, генерален секретар на Европейската асоциация на производителите на гуми и каучук.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Защо трябва да караме колите си през зимата? Какво става с частите?

Избор на автогуми - как и кога да ги сменим?

19 много важни съвета за колата ви в зимни условия

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички