19 съвета, които ще ви осигурят безпроблемно пътуване в зимни условия


19 съвета, които ще ви осигурят безпроблемно пътуване в зимни условия
Снимка: iStock

10551

През зимата поддръжката и управлението на автомобила изисква повече грижи и специално отношение към определени елементи на експлоатация. Те не изискват специални умения, но има някои правила, които е добре да спазвате, за да не навредите на автомобила си, да пътувате безопасно и спокойно. Често дори опитни собственици на автомобили сякаш ги пренебрегват. Как бързо да затоплим колата през зимата

Предоставяме ви 19 съвета, които ще ви осигурят по-безпроблемно използване на автомобила през зимния период.

Дръжте резервоара за гориво пълен поне наполовина през цялото време

Това ще понижи риска от образуване на конденз и последващо замръзване в резервоара или горивопровода. А с достатъчно гориво ще сте по-спокойни, ако закъсате някъде, можете да използвате парното и да загреете колата.

Смажете гумените уплътнения и ключалки

Преди по-голямо застудяване е добре да смажете ключалките и уплътненията на вратите със силикон. Това ще предотврати замръзването на вратата. Ако сте пропуснали и вече се е стигнало до замръзване на шофьорската врата, опитайте се да отворите някоя от останалите врати, за да влезете.

Замръзнала ключалка

За да не замръзнат ключалките на вратите на вашия автомобил, е добре да инжектирате малко WD-40 в отвора още преди застудяването и тогава ключалката няма да замръзне, когато температурите паднат. В случай, че ключалката вече е замръзнала, можете да инжектирате дезинфектант за ръце в нея, както и да нанесете от него върху ключа. Това ще ви реши проблема.

Дръжте четката си за сняг в багажника

Ако четката ви за сняг е в купето, когато отворите вратата, снегът от покрива ще падне върху постелката и седалката. Когато я поставите в багажника, колата ще може да бъде почистена, без снегът да влиза в купето.

Как да се измъкнете от снежна преспа?

Ако сте заседнали в дълбок сняг, използвайте гумените стелки в купето. Поставете ги под задвижващите колела и се опитайте да излезете от снега.

Почистете постелките от сняг

Можете лесно и бързо да премахнете мръсотията от постелките с помощта на сняг. Извадете постелките, наръсете върху тях чист сняг и след това го изчеткайте по повърхността с четка, за да поеме цялата мръсотия. При нужда избършете отново.

Охладете купето преди паркиране

Ако трябва да паркирате колата за дълго на студено, отворете вратите на купето за няколко минути. Така снегът на предното стъкло няма да се стопи и след това да се превърне в ледена кора.

Не оставяйте чистачките включени

Преди да запалите колата, изключете чистачките. Ако през нощта замръзнат, сутрин при запалване на колата може да се повредят перата или по-зле – задвижването им, тъй като ще са здраво залепнали за стъклото. Ако можете, инсталирайте чистачки без рамка, те са по-устойчиви при заледяване.

He задействайте ръчната спирачка, ако накладките са горещи

Ако при студено време задействате ръчната спирачка с горещи накладки, има риск да замръзнат. Добре е да изчакате няколко минути, за да се охладят, и след това задействайте ръчната спирачка, ако е нужно.

Не допускайте влага в автомобила

Когато вали сняг, махнете снега от обувките си, преди да влезете в колата. Ако не го направите, влагата ще доведе до замъгляване на прозорците. Мокрите стелки причиняват корозия на дъното, освен това заради влагата през пролетта в купето ще се появи неприятна миризма. За справяне със замъгляването по стъклата, можете да използвате тоалетна хартия, тя бързо абсорбира конденза.

При снеговалеж и поледица е желателно да тръгвате от втора предавка

Ако трябва да потеглите в пресен сняг или на лед, е по-добре да го направите от втора предавка. Това улеснява контролирането на приплъзването на колелата. Ако тръгвате в дълбок сняг или по надолнище, можете да използвате първа предавка, а когато започне движението – да преминете на втора. Ако карате кола с автоматична скоростна кутия, изберете ръчен режим.

Не подавайте газ върху лед

Ha хлъзгав участък от пътя не трябва да форсирате, защото рискувате колата ви да се поднесе и да стане неконтролируема. През зимата също не трябва да се движите и с изключена скорост. На хлъзгав път трябва да ограничите резките действия, ако натиснете рязко спирачката, колата ви ще поднесе. Също е добре да намалите скоростта, когато превключвате на по-ниска предавка.

Бъдете два пъти по-внимателни, когато завивате надясно

Трябва да завивате плавно и е много важно да не сменяте предавките при завой. Спазвайте дистанция от другите автомобили и правете маневрите гладко. Десният завой е по-опасен, защото ако се случи нещо колата отива не встрани от пътя, а в прииждащото насрещно движение. Сменяйте посоката на движение много внимателно.

Предупреждавайте при предприемане на маневри

На хлъзгав път е трудно за шофьорите да спрат своевременно, затова сигнализирайте преди предприемането на маневри. Ако трябва да завиете и колата отзад е прекалено близо, по-добре е да завиете на следващата пряка. Ще ви отнеме няколко допълнителни минути, но ще избегнете сблъсък.

Носете лопата

Ако не можете да се движите в дълбок сняг, почистете го изпод гумите с лопата. Можете да сложите и котешка тоалетна, тя ще ви помогне, в случай, че не можете да се движите, тъй като абсорбира влагата и се втвърдява бързо, като осигурява на колелата правилно сцепление.

Почиствайте осветителните тела

Всички осветителни елементи, особено мигачите и стоп светлините, трябва да са почистени от сняг, иначе увеличавате риска от инцидент.

Поддържайте подкалниците чисти

Вечер е добре да почистите снега от подкалниците. Ако замръзне, тогава на сутринта ще се прилепи към колелата при завъртане. Това често води до счупване обшивката на калника, като ледът може да повреди дори и бронята.

За да избегнете образуване на лед върху обшивката на калника, третирайте предварително измитата им облицовка със силиконова грес.

Проверявайте налягането на гумите

Налягането на гумите трябва да е еднакво. Ако сцеплението е лошо, можете да го намалите до 1,6-1,8 атмосфери. Това ще помогне при движение на лед или в дълбок сняг. По асфалт налягането трябва да се повиши до нормално.

Влага в купето

Понякога през зимата се сблъскваме с този проблем. За да се справите с него, оставете чорап с котешка тоалетна в колата за една нощ и на сутринта всичко ще бъде наред.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Как най-лесно да загреем колата в студеното време?

Какво не трябва да правим с колата през есента

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички