Какво не трябва да правим с колата през есента


Какво не трябва да правим с колата през есента
Снимка: iStock

7607

Есента е леко скучен сезон – както за автомобила, така и за неговия собственик. За да избегнете бъдещи неприятности, трябва да помислите предварително за подготовката на колата ви за предстоящото застудяване. Основното, което трябва да запомните е, че някои процедури са противопоказни. Ето основните от тях. Как бързо да затоплим колата през зимата

Забравете за миенето на двигателното отделение

Обикновено тази процедура се извършва през топлия сезон, тъй като през есента има шанс двигателното отделение да не изсъхне. Влагата може да причини сериозни щети на двигателя, окабеляването и електрониката, а отстраняването им ще ви струва много пари.

Не пренебрегвайте загряването на двигателя

Ако през лятото е достатъчно да стартирате двигателя и да потеглите, след като изчакате оборотите да паднат, през есента е нужно повече търпение. Моторното масло обича топлината, така че е добре моторът да загрее преди потегляне. И това трябва да става без да се подава непрекъснато газ – нещо, което много шофьори правят, за да спестят време. Как най-лесно да загреем колата в студеното време?

По-рядко миене на каросерията

Що се отнася до каросерията, не се препоръчва тя да се мие, когато температурата навън започне да пада. В този случай има риск уплътненията да замръзнат, като от това са заплашени дори вратите, багажника и люка на резервоара за гориво. Да, и боята страда още повече. Това не се отнася за собствениците на автомобили, които съхраняват колите си в отопляем гараж или подземен паркинг.

Избягвайте полирането

Експертите също съветват да не се полира каросерията в очакване на студено време. Не всяка паста е в състояние да издържи на резки температурни промени и често просто лежи неравномерно върху покритието и бързо губи защитните си свойства. Технологиите напредват и автомобилната химия също се е развила, но преди да купите лак или да поръчате процедура в център за детайли, най-добре прочетете инструкциите за употребата му.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Как да се грижим за колата си в горещите месеци?

Хитри трикове, с които колата ви ще харчи по-малко гориво

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички