Хитри трикове, с които колата ви ще харчи по-малко гориво


Хитри трикове, с които колата ви ще харчи по-малко гориво
Снимка: iStock

39602

Зимата идва и цените на бензина и дизела по целия свят се покачват. Някои го разглеждат като криза заради световните цени на енергията, докато други го смятат за теория на конспирацията.

Едно е сигурно – горивата в Европа са скъпи и с тези 10 съвета, публикувани от сръбския сайт 24sata, ще можете да спестите гориво и да бъдете по-икономични. Вие преценете дали ще ви бъдат полезни.

Не пълнете резервоара до горе

Ако колата е по-лека, тя ще изразходва по-малко гориво, защото ще се нуждае от по-малко енергия за движение. Вижте дали имате нещо в автомобила, което не е нужно да носите със себе си всеки ден. Отървете се от всичко излишно, защото с всеки разтоварен килограм ще спестите гориво. Също така не пълнете резервоара догоре. На всеки 50 килограма разходът се увеличава с един до два процента.

Изключете двигателя, ако стоите на място повече от минута

Например пред светофар в по-големи колони. Това ще спести повече гориво, защото колата, макар и неподвижна, също изразходва гориво на празен ход. Защо не бива да загряваме двигателя на колата през зимата?

Намалете отоплението и охлаждането в купето

Ако шофирате на къси разстояния, не включвайте отоплението в колата. Докато се затопли, вече ще сте на местоназначението си.

На по-големи разстояния поддържайте отоплението при по-ниски температури. Климатикът може да увеличи консумацията с около 3%. Не прекалявайте нито с отоплението, нито с охлаждането. Как бързо да затоплим колата през зимата

Изберете добри гуми и проверете налягането им

Изберете качествени гуми. Въпреки че е по-скъпо, това се изплаща в дългосрочен план, защото гумите влияят на движението на автомобилите. Поради лоши гуми и по този начин затруднено движение по асфалта, колата може да харчи повече гориво, защото се нуждае от повече енергия за движение.

Налягането в гумите е много важен елемент, така че го проверявайте редовно и се придържайте към указанията. Ще спестите до 5% гориво. Прекалено меките гуми водят до по-голям разход, тъй като имат по-високо съпротивление при въртене.

Свалете багажника от покрива и затваряйте прозорците при висока скорост

Ако имате багажник върху колата си, махнете го, когато нямате нужда от него. Така превозното средство ще бъде по-аеродинамично и ще изразходва около 5% по-малко гориво.

Отворените прозорци при скорост над 50 км/ч създават съпротивление и също увеличават разхода.

Обърнете внимание на оборотите на двигателя

Намалете скоростта. Например, идеалната скорост е между 75 и 90 км/ч, когато скоростния лост е на пета предавка. Проверете дали оборотите на двигателя са 2000 при дизелови автомобили, или 2500 при бензинови.

Поддържайте еднаква скорост

Круиз контролът е нещо много полезно, що се отнася до спестяванията. Поддържането на постоянна скорост спестява гориво. Но това се отнася само за прав път или спускане. Не го правете по нагорнище, тъй като това увеличава разхода на гориво.

Ускорението изразходва 20% повече гориво

Карайте по-бавно с възможно най-малко спиране и ускорение, тъй като внезапните ускорения изразходват повече от 20% гориво в сравнение с по-спокойното шофиране. Следете ситуацията пред вас и освобождавайте газта преди спиране. Бавно натискайте газта, докато се движите.

Редовно сменяйте масло, свещи или филтри

Сменяйте редовно автомобилните части. Редовно сменяйте и моторното масло. Мръсните свещи, запушени филтри и т.н. увеличават разхода на гориво. Поддържайки колата си, можете да спестите до 4% гориво.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички