6 причини защо е важно да използвате колата си през зимата


6 причини защо е важно да използвате колата си през зимата
Снимка: iStock

4446

Голяма част от собствениците на автомобили ги използват и през зимния сезон. Със сигурност е по-добре е да се придвижите в студа с кола, отколкото да давате пари за такси или градски транспорт. Сред шофьорите обаче има и такива, които оставят колата в гаража през зимата, за да я предпазят от негативни последици в суровото време. Действителността обаче е друга – автомобилите не обичат да стоят на едно място – те трябва да се използват непрекъснато, за да работят правилно всички техни системи. 19 много важни съвета за колата ви в зимни условия

Представяме ви 6 основни причини, заради които движението през зимата е полезно за дълголетието на автомобила ви.

1. Намалява животът на акумулатора

Акумулаторната батерия захранва електрическата бордова мрежа на колата, дори когато двигателят не работи. Химичните реакции непрестанно протичат в него. Затова, с времето, той остарява във всеки случай – независимо дали карате колата си редовно, или не. Освен това, заради дългия престой, ресурсът на батерията намалява. Причината – голямата степен на разреждане и липсата на презареждане. Ако оставите колата през цялата зима с неизключени клеми, батерията много бързо ще се разреди. Това ще отнеме не повече от 2 месеца. В най-добрия случай презареждането ще помогне за съживяване на батерията. Обаче е много вероятно да се наложи да похарчите пари за нов акумулатор.

2. Спирачната система се поврежда

Важно е да карате колата си през зимата, защото тогава спирачната система ще функционира стабилно. А и тя не обича да остава дълго време в покой. Ако колата остане цяла зима в гаража, спирачните дискове и барабаните ще бъдат покрити с ръжда, а фрикционните накладки ще започнат да се отдалечават от металната основа на накладките. Освен това дългият престой води до обтягане на водещите спирачни механизми, заклинване на кабелите на ръчната спирачка и появата на корозия при спирачните цилиндри. Следователно, когато тръгнете на път през пролетта, вашата спирачна система няма да е в добро състояние и може да се наложи да поправите или смените доста от частите ѝ.

3. Каучуковите елементи се съсипват

Много елементи на автомобила са изработени от гума и пластмаса – тръби, уплътнения, гуми. Когато не се използват дълго време, започват да почерняват и да се деформират. Ако гумените изделия при нормална работа на автомобила регулярно се смазват с технически течности, то при дълъг престой остаряват много по-бързо. Освен това, при продължителна липса на движение, дори гумите губят формата си и стават квадратни. За да приемат оригиналната форма, те се нуждаят от време, а при по-голяма деформация вероятно ще трябва да ги смените.

4. Климатикът не работи правилно

Специалистите не случайно препоръчват периодично да се включва климатикът през зимата. Тази система също не обича дългите паузи. Тръбите и компресорът трябва да се смазват с масло, разтворено в хладилния агент. При дълъг престой то започва да се оттича. Тръбите и фугите се оголват, което води до загуба на уплътнение и повреда на компресора. Защото, след като се включи, за известно време системата ще работи на сухо. Паузата в употребата на климатика също води до корозия на затягащата плоча на електромагнитния съединител, в резултат на това не се притиска плътно. Как бързо да затоплим колата през зимата

5. Маслата губят свойствата си

Моторното масло, както и това в скоростната кутия губят свойствата си. Затова според предписанията, маслото трябва да се сменя всяка година, като честотата на подмяна не зависи от пробега. Също така не е добре, че след по-дълъг престой, двигателят стартира на сухо – тогава маслото от главата на блока напълно се е оттекло в картера и маслен филм по частите липсва.

6. Купето ръждясва по-лесно

Автомобилите ръждясват, без значение дали непрекъснато са в употреба, или не. Дори, когато колата се управлява ежедневно, купето се разрушава по-бавно. Защо? Когато автомобилът се движи, тялото се вентилира – при шофиране и при работа на вентилационната система на кабината, въздухът се задвижва през скрити кухини и влагата се изхвърля или по-бързо се изпарява. В резултат на това се натрупва конденз в кухините и купето не корозира. Освен това скоростта на корозия се забавя при по-ниски температури, което е още една причина да карате автомобила си през зимата.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кои са най-крадените автомобилни части и как да ги предпазим?

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички