Вижте кои са топ 5 на най-крадените автомобилни части и как да предотвратите кражбата им


Вижте кои са топ 5 на най-крадените автомобилни части и как да предотвратите кражбата им
Снимка: iStock

13131

Кражбата на цяла кола крие много по-големи рискове, затова крадците често се фокусират върху определени части или аксесоари, които са по-изгодни и е по-лесно да бъдат откраднати.

Според Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) на САЩ, опитен крадец може да разглоби кола на основните ѝ части за 30 минути, след което да ги продаде за от 2 до 4 пъти повече, в зависимост от марката и стойността на автомобила. Представяме ви някои от най-крадените автомобилни части и как можете да ги защитите.

Катализатори

Ролята на катализаторите е да преобразуват токсичните газове и замърсители, изхвърлени от двигателя на автомобила в по-чист материал. Не това обаче е причината да са толкова чест обект на кражба. Катализаторът е ценен, защото е лесен за кражба и материалите, от които е направен са в групата на ценните метали – платина, паладий и родий.

Как да го защитите? Крадецът може да свали катализатора от под колата ви за минути. Експертите съветват да заварите метална пластина върху катализатора или да гравирате номера си върху него, за да е лесен за идентификация. Друго, което може да направите е да избягвате да паркирате на улицата или ако ви се наложи да спрете близо до друго превозно средство или до стена. Това ще затрудни достъпа до долната част на автомобила ви.

Въздушни възглавници

Според Националното бюро за застрахователни престъпления (NICB) в САЩ всяка година 50 000 въздушни възглавници на стойност 50 млн. долара биват откраднати. Животоспасяващата автомобилна част трябва да се смени, след като е била разгърната при сблъсък или ако е била открадната. Престъпниците ги продават на доставчици, които ги монтират в автомобилите на нищо неподозиращи собственици, най-често след катастрофа.

Как да ги защитите? Добре е да заключвате волана, това ще предпази въздушните възглавници и колата ви от кражба. А ако се наложи да купите резервни въздушни възглавници, се уверете, че са от производителя, сертифицирано предприятие за рециклиране или дилър. Проверете дали опаковката ѝ е запечатана, това означава, че не е взета незаконно от друга кола.

Навигацията зае мястото на стереосистемата

Стереосистемите за автомобили вече не са така привлекателни, както преди, тъй като паричната им стойност вече е ниска. По-новите автомобили са вече са примамливи с навигационните си системи, тъй като се продават по-скъпо.

Как да ги защитите? Някои модели се предлагат с подвижна стойка, която да откачите и приберете в жабката. За тези без подвижна стойка се препоръчва да паркирате автомобила си по възможност в гараж. Ако паркирате на улицата, изберете добре осветено място и покрийте предното стъкло.

Гуми и джанти

За разлика от GPS-а или звуковата система, гумите и джантите не са нещо, което да изберете дали да имате, или не. Гумите и джантите са отдавна предпочитани от крадците на автомобили и се премахват лесно само с няколко инструмента. Освен това са лесни и за препродаване.

Как да ги защитите? Вече се продават ключалки за колелата, които да ги защитят. Заключването на гайките ви също ще ви помогне да запазите колелата си. И да държите колата си прибрана през нощта в гараж.

Акумулатор

Вашият акумулатор е единственото нещо под капака, което може да се вземе лесно и струва нещо на пункта за скрап. Един акумулатор не струва много и затова крадците обикновено „удрят“ няколко коли наведнъж в района.

Как да го защитите? Можете да сложите ключалки за капак, за да затрудните достъпа на крадците. Също можете да паркирате на оживени, добре осветени места, където ако някой бърка под капака на колата ви, би събудил подозрение.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

8 съвета как да спасите колата си от кражба или разбиване

19 много важни съвета за колата ви в зимни условия

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички