Японският концерн Nissan последва примера на Renault и напуска Русия


Японският концерн Nissan последва примера на Renault и напуска Русия
Снимка: Renault-Nissan

6147

Nissan ще прехвърли бизнеса си в Русия на държавно предприятие срещу 1 евро (0,97 долара) и ще понесе загуба от около 687 млн. долара, съобщава Reuters. Японската компания прехвърля дяловете си в Nissan Manufacturing Russia на държавната компания NAMI. Според руското министерство на индустрията и търговията, сделката позволява на Nissan да изкупи обратно бизнеса в рамките на 6 години.

Така Nissan се превръща в поредната голяма компания, която напуска Русия от началото на войната в Украйна. Nissan напуска Русия по примера на главния акционер на компанията, френският автомобилен производител Renault, който продаде мажоритарния си дял в руския автомобилен производител "Автоваз" на руски инвеститор през май. АвтоВАЗ временно спира работа

Продажбата на NAMI ще включва производствените и тестовите съоръжения на Nissan в Санкт Петербург и центърът за продажби и маркетинг в Москва.

Японският автомобилен производител заяви, че очаква загуба от около 100 млрд. йени (687 млн. долара), но запази прогнозата си за приходите за финансовата година, която приключва през март.

Според Renault, който притежава 43% от Nissan, решението на японския му партньор ще доведе до загуба от 331 млн. евро от нетния му доход за втората половина на 2022 г. Nissan спря производството в завода си в Санкт Петербург през март заради прекъсване на веригата за доставки.

Според вестник Nikkei младшият партньор на алианса Mitsubishi също обмисля да напусне Русия. Но говорител на Mitsubishi опроверга твърдението и заяви, че още нищо не е решено. Руски бизнесмен купи верига строителни магазини за почти 10 долара

Решението за изтегляне идва, след като Nissan предприе значителна промяна в отношенията си с Renault. Двете компании преговарят за бъдещето на съюза им, включително Nissan обмисля да инвестира в ново предприятие за електрически превозни средства на Renault. Преговорите биха могли да доведат до най-голямото рестартиране в алианса след ареста на дългогодишния изпълнителен директор Карлос Гон през 2018 г. Те включват и възможността Renault да продаде част от контролния си дял в Nissan.

Според информационните агенции, Renault е продала дела си в "Автоваз" за 1 рубла (0,02 долара).

"Nissan Manufacturing Rus прехвърля своите активи на държавата – сделка от голямо значение за индустрията", заяви министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров. Mercedes Benz планира да продаде завода си в Московска област

Припомняме, че производството на автомобили в Русия беше почти преустановено през май, след като големите автомобилни производители напуснаха страната, а западните правителства наложиха санкции на Москва заради войната. Русия произведе едва 3700 автомобила през същия месец, с 97% по-малко спрямо май 2021 г., сочат данни на държавната статистическа агенция Росстат. Руската автомобилна индустрия е в клинична смърт

Ако производството е отчело 95 000 броя за януари и 108 000 за февруари, то през март падна до 40 800 автомобила след старта на войната. Русия е произвела общо 268 000 превозни средства през първите 5 месеца на 2022 г., по-малко от половината от обемите за същия период на 2021 г. В руската автомобилна индустрия работят 300 000 души, а още 3 млн. – в свързани индустрии.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Mercedes, Adidas, Hugo Boss: Как им повлия бягството от Русия

Какви са щетите за Русия от западните санкции?

Санкциите върнаха Русия в социализма - липсват основни стоки

Русия: Задава се най-тежкият икономически срив от десетилетия

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички