Канадският автoмoбилен пpoизвoдитeл Маgnа Іntеrnаtіоnаl затваря завода си в Словения


Канадският автoмoбилен пpoизвoдитeл Маgnа Іntеrnаtіоnаl затваря завода си в Словения
Снимка: iStock

3804

Базираният в Канада автомобилен производител Magna International спря производствените дейности в словенската си фабрика за в община Хоче-Сливница на 6 март, обявиха словенските медии. 90 служители, ангажирани в производството, няма да се върнат на работа в завода, тъй като Magna реши да премести дейностите в австрийския Грац, съобщи обществената медия RTV, пише SeeNews.

Служителите ще бъдат интервюирани от компанията и на някои от тях отново ще бъде предложена работа. Останалите ще бъдат съкратени.

Миналата седмица словенският министър на икономиката Матяж Хан заяви, че представители на Magna са информирали правителството, че компанията смята да създаде център за поддръжка и развитие за другите си локации в Хоче-Сливница.

Правителството на Словения ще поиска от Magna да върне 18,5 млн. евро отпусна държавна помощ. Причина – компанията никога не е изпълнила намерението си да наеме 400 души в първата фаза от развитието на фабриката си и още 1000 души след това.

Канадският гигант откри фабриката Hoce-Slivnica през юли 2019 г., след като инвестира 146,4 млн. евро в проекта. През октомври 2017 г. Magna обяви, че проектът ще допълни производството на завода на Magna Steyr в австрийския град Грац, разположен на около 75 км от словенския завод.

От началото на 2020 г. производството във фабриката на Magna в Хоче-Сливница няколко пъти е спирано заради прекъсване на веригите за доставки.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Канадски автомобилен гигант отвори завод в Северна Македония

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички