Канадската Magna International отвори фабрика в Северна Македония


Канадската Magna International отвори фабрика в Северна Македония
Снимка: Magna International

13809

Канадският производител на автомобилни части Magna International отвори завод в Северна Македония. На официалното откриване присъстваха македонският премиер Димитър Ковачевски, няколко министри и представители на местната власт.

Фабриката се простира на 17 000 кв. метра и е разположена в Зоната за технологично индустриално развитие в град Струга, Югозападна Македония. В момента в предприятието работят 300 души, като плановете са те да се увеличат до над 1000 до 2024 г.

Новият завод в Струга е първото производствено съоръжение на Magna в Северна Македония и ще поддържа няколко европейски автомобилни производители, съобщава канадската компания в изявление.

Фабриката ще произвежда системи за външни огледала, включително задвижващи механизми и кабелни снопове, за няколко европейски автомобилни производители.

"Развълнувани сме от откриването на първия завод на Magna в Северна Македония и възможностите, които то носи за разширяване на нашия отпечатък в Източна Европа и създаване на нови работни места в региона", казва Дейвид Креспи, ръководител на Magna Mirrors. Той на македонското правителство и местната общност за ползотворното сътрудничество.

Размерът на инвестицията в новото производство не се съобщава официално. По данни на македонското правителство са вложени общо 35 милиона евро. Северна Македония очаква над 8 милиарда евро инвестиции

Индустриален гигант

Magna International е един от най-големите доставчици на автомобилни части в света. Нейната глобална мрежа включва 341 производствени съоръжения и 89 центъра за разработка на продукти, инженеринг и продажби в 28 държави. Компанията има 161 000 служители по цял свят.

Въпреки пандемията и проблемите с доставките дружеството отчита 11% ръст на приходите, които достигат 36,2 млрд. долара за финансовата 2021 г.

Канадската компания няколко години пpиcъcтвaше и в Бългapия c дружествотo Маgnа Роwеrtrаіn, ĸoeтo имaше зaвoд край село Стряма, близo дo Πлoвдив. Предприятието бе едно от най-печелившите у нас, реализирайки стотици милиони оборот.

През 2019 г. то бе купено от южнокорейската Hanon Systems в рамките на сделка за 9 завода на Magna на обща стойност 1,2 млрд. долара. Корейците са третият собственик на българското дружество.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Индийската "Варок лайтинг системс" затвори завода си в Димитровград

Гигант от САЩ вдига завод за 15 млн. евро в Македония

Германци строят вятърен парк за 500 млн. евро в Македония

Германци откриха в Сърбия най-модерния завод за самолетни двигатели в Европа

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички