Индийската "Варок лайтинг системс" затвори завода си в Димитровград


Индийската "Варок лайтинг системс" затвори завода си в Димитровград
Снимка: Varroc Lighting Systems

33469

Компанията за автомобилни светлини "Варок лайтинг системс", която има завод край Димитровград, е влязла в процедура по ликвидация и е спряла производството. Съкратени са и работещите около 40 души, пише "Капитал". Затварят още 2 големи заводa в България

Според Търговския регистър дейността на компанията е прекратена още в началото на годината, макар за закриването ѝ да не е съобщила нито българската компания, нито индийският ѝ собственик.

Големи амбиции, но кратко съществуване

"Варок лайтинг системс" беше създадена от турската Sa-ba Automotive като "Са-ба България" в края на 2015 г. с идеята да бъде изграден завод за фарове. Още преди да започне производството през 2018 г., турската компания беше купена от американското поделение Varroc Lighting Systems на индийската група. Като част от сделката собствеността си смени и българското дружество, което впоследствие беше преименувано.

Заводът беше завършен и производството започна в началото на 2019 г. На откриването присъства премиерът Бойко Борисов, а от компанията заявиха, че виждат голям потенциал в страната ни и разкриха амбициозни планове - в бъдеще да бъдат построени две допълнителни производствени предприятия близо до Димитровград. Фабриката произвеждаше малки осветителни тела за автомобилната индустрия като рефлектори и фарове за мъгла. За проекта си на стойност 8 милиона лева и ангажимента да осигури 150 работни места компанията получи инвеститорски сертификат.

Премиерът Бойко Борисов, министърът на икономиката Емил Караниколов и кметът на Димитровград Иво Димов на откриването на завода

Две години по-късно обаче производството е прекратено. От документите в Търговския регистър се вижда, че през октомври 2020 г. турската Varroc Lighting Systems Turkey Endustriyel Urunler Imalat Ve Ticaret, която е прекият собственик на българското дружество, е взела решение да започне процедура по ликвидация на "Варок лайтинг системс". Управителите са освободени, а за ликвидатор е определена Миглена Стойчева. Компанията е уведомила и Националната агенция по приходите. Самата процедура е започнала в края на 2020 г.

През 2019 и 2020 г., когато заводът работеше, заетите са били около 40-50 души. В началото на тази година персоналът започва да намалява, като на практика след април няма осигурени лица. Yazaki затваря заводите си в България, праща вкъщи 4500 души

Причини за провала

Информацията беше потвърдена и от кмета на Димитровград Иво Димов. "Факт е, че не работят и съкратиха хората, но не знам каква е причината", казва той пред "Капитал". По думите му има проявен интерес от италианска фирма към сградата на завода, тъй като тя е нова и голяма, а освен това разполага и с доста обширен парцел (30 декара).

Решението на Varroc да прекрати дейността си в България вероятно е резултат от комбинация от фактори. За последните 3 години приходите се увеличават до малко над 5 млн. лв. през 2021 г., но компанията последователно отбелязва загуби от около 2 млн. лв. всяка година. Сумата изглежда незначителна на фона на 13-те млрд. евро оборот на индийската група за последната финансова година, но тя все пак оказва влияние върху консолидираните резултати.

От Varroc признават, че загубите се дължат на новите заводи, които все още не работят на пълен капацитет и по-специално тези в Бразилия, Мароко, Полша и България (където е направено ново звено за електроника). За цялата финансова година нетната загуба на групата достига близо 74 млн. евро.

Covid кризата също е оказала ефект върху дейността на българската компания, ако се съди от нуждата й от финансова помощ - през миналата година тя е получила държавна подкрепа за заплати в размер на близо 87 000 лв.

Недостигът на чипове в света също е повлиял негативно, особено в подразделението за светлини (Varroc Lighting Systems), към която принадлежи и българският завод. Друг фактор са намаленото производство и доставки до клиенти на ключови пазари като Европа и Северна Америка заради повишените разходи за експлоатация и суровини.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички