KBC Груп е намалила въглеродните си емисии у нас с над 80% за последните седем години


KBC Груп е намалила въглеродните си емисии у нас с над 80% за последните седем години
Снимка: ОББ

1722

Най-голямата финансова група у нас KBC Груп е намалила въглеродните си емисии в България с 81% спрямо 2015 година до общо 5078 тона CO2 към края на 2022 година. Това става ясно от редовния „Доклад към обществото” за 2022 година на финансовата група. Документът представя подхода към устойчивостта и въздействието, което бизнесът на групата оказва върху икономиката, околната среда и хората, като за първи път у нас дадена институция поставя конкретни цели за понижаване на въглеродния отпечатък в кредитния си портфейл.

„Вдигаме нивото на разкриване в този доклад до съвсем ново равнище. Ние сме първите в България, които публикуваме нашите цели за намаляване на въглеродния отпечатък.”, каза Питър Рубен, кънтри мениджър на КВС Груп в България и Председател на УС и Главен изпълнителен директор на ОББ, по време на представянето на доклада, проведено вчера в един от големите паркове в София, предава Actualno.com.

Компанията е поставила за цел да намали въглеродния отпечатък в кредитния си портфейл до 2030 година, като е изготвила конкретен план за различните видове сегменти.

В сферата на жилищните и нежилищните имоти KBC Груп в България залага на енергийната ефективност, като ще се стреми да увеличи средния ръст на зеленото финансиране в портфейла с 4.7%, а ръстът на новите бизнеси – с 53%. „До 2030 г. тези мерки ще доведат до намаляване на интензитета на емисиите от парникови газове (CO2e/ млн. евро експозиция) с 46% за съответния портфейл.”, пише в доклада.

В сектора на енергетиката KBC Груп вече има конкретни постижения, като е намалила пряката експозиция към въгледобива и използването на въглища в кредитния си портфейл до нула още през 2021 година. За в бъдеще ОББ си е поставила за цел да увеличи дела на новия бизнес за възобновяеми енергийни източници, използващи техния специализиран продукт за фотоволтаична енергия, до 75%.

KBC Груп има конкретна цел и за сектора на транспорта в България.

„За транспортния сектор групата в България си поставя за цел средният ръст на дела на зеленото финансиране в портфейла да се увеличи с 11%, а ръстът на новия бизнес с 46%. До 2030 г. тези мерки ще доведат до намаляване на интензитета на емисиите на парникови газове (CO2e/ млн. евро експозиция) с 19% за съответния портфейл.”, пише в доклада.

Намаляването на въглеродния отпечатък в селското стопанство също попада сред приоритетите на финансовата група.

„Чрез специализирани продукти, иновации и консултантски услуги ОББ цели намаляване на финансираната интензивност на емисиите на парникови газове (CO2e/ млн. евро експозиция) с 12,6% до 2030 г.”, пише в доклада.

100% зелена енергия и напълно екологична външна реклама

От 2020 година насам KBC Груп в България достигна 100% потребление на зелена електроенергия за ОББ, ДЗИ и KBC Глобал Сървисис. Паралелно с множеството инициативи на финансовата група, сред които засаждане на десетки хиляди дървета, планове за обновяване на автопарка с хибридни автомобили и много други, компанията представи партньорство, което няма аналог в България.

KBC Груп в България е първата компания на пазара, която напълно заменя винила, използван за нейните билбордове в рамките на маркетингови кампании с външна реклама. Това се случва в партньорство с „Билборд” АД. Използваният материал или така наречените зелени банери, представляват еко винили, които са 100% рециклируеми – нещо, с което не могат да се похвалят традиционните PVC билбордове.

По думите на Калин Генчев, маркетинг мениджър на „Билборд” АД, компанията е сключила договор с фирма за рециклиране. За да бъдат рециклирани използваните винили след края на дадена кампания се изисква единствено те да бъдат върнати към компанията.

Традиционните PVC билбордовете не подлежат на рециклиране и често след изтичането на дадена кампания не се връщат на собствениците, а биват използвани за всевъзможни цели като покриване на сено например и в крайна сметка завършват захвърлени в природата, стана ясно от думите на Генчев.

Само в България годишно се използват 1.5 млн. кв. метра нерециклируеми винили, докато в Европа количеството достига 100 млн. кв. метра, посочи той.

„Нашата цел е да действаме, а не само да говорим.”, каза Генчев.

За разлика от традиционните PVC материали, еко винилът може да бъде рециклиран за производство на паркови пейки, външни настилки, боларди, оградни стълбове и други висококачествени рециклирани полимерни продукти.

През 2022 г. KBC Груп България за първи път използва подобни винили за своята външна кампания за ОББ Асет Мениджмънт и досега е заменила цялата си мрежа от билбордове, рекламирайки продукти и услуги на 7 дружества, част от КВС Group в България, чрез различни видове външна реклама като билбордове, мегабордове, мрежи и други, става ясно от доклада.

Като цяло ESG (екологично, социално и отговорно управление) програмата на KBC Груп се разгръща в пет области: здраве, предприемачество, екологична отговорност, финансова грамотност и отговорно поведение.

Сред примерите, които бяха представени, са приложението kaksi на ДЗИ, което помага на потребителите да водят по-здравословен живот, порталът Pensiopedia.bg, който се поддържа от групата с цел разясняване на ползите от тристълбовата пенсионна система в България, програми за насърчаване на предприемачеството, ESG Академия в партньорство със Софийския университет и програми за обучения на служители.

По думите на Питър Рубен, ESG трябва да се възприема като ключова част от основите на бизнеса, тъй като променя начина по-който работи икономиката.

„Заедно можем да победим в битката за по-устойчива икономика”, добави той.

Колко време ще отнеме същинската интеграция между ОББ и KBC Банк?

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички