Колко време ще отнеме същинската интеграция между ОББ и KBC Банк?


Колко време ще отнеме същинската интеграция между ОББ и KBC Банк?
Снимка: ОББ

4268

На 10-ти април тази година, Обединена българска банка (ОББ) и KBC Банк финализираха правното си обединение, което на практика превръща двете компании в една обща банкова институция, носеща името ОББ.

Въпреки това, същинската интеграция между двете банки ще отнеме още известно време, като работата по оперативното и техническо обединение на институциите тепърва предстои. Планира се процесът по същинската интеграция да приключи през последното тримесечие на следващата 2024 година, като това ще се случва на четири етапа – първият, от които засяга индивидуалните клиенти.

Засега от клиентите на банката не се очаква да предприемат каквито и да е било действия, като при всяка промяна институцията надлежно и предварително ще уведоми потребителите.

Това стана ясно по време на среща с медиите, проведена днес в София, на която присъстваха главният изпълнителен директор на ОББ Питър Рубен и Петър Андронов, главен изпълнителен директор на бизнес ресор „Международни пазари” на KBC, отговарящ за България, Унгария, Словакия и Ирландия, както и председател на Надзорните съвети на ОББ и ДЗИ, предава actualno.com.

„Оперативното обединение между двете банки е в пълен процес, като на ход е техническото сливане. Интеграцията ще се извърши на четири етапа между септември тази година и последното тримесечие на 2024 година.”, посочи Питър Рубен.

По думите му, през септември тази година ще се извърши интеграция на всички приложения, които засягат индивидуалните клиенти.

„Клиентите не бива да се притесняват. Не се изисква да правят нищо, като ще се свържем предварително с тях преди промените.”, каза Рубен.

ОББ, която е част от белгийската финансова група KBC Груп, е изготвила план за пълното обединяване на системите на двете банки, като са предвидени всякакви възможности за възникване на извънредни ситуации с цел предотвратяването им.

КВС Банк официално се влива в ОББ

Така например, когато настъпи моментът за промяна на IBAN номерата на сметките на клиентите в придобитата Райфайзенбанк (България), ОББ ще продължи да поддържа в системите си още година след промяната старите IBAN номера в услуга на потребителите, които все още получават плащания по тях, стана ясно от думите на Рубен. Все пак е желателно при промяната на номерата, клиентите да уведомят лицата или институциите, с които реализират парични преводи, добави той. Промяната на IBAN номерата ще се случи с първата вълна от интеграцията между двете системи.

Клоновата мрежа на двете обединени банки също ще претърпи процес по интеграция, като се очаква сливането на физическите офиси да приключи в края на следващата година. Банката е изготвила план как прецизно да обслужва обединената си клиентска база в клоновете, което би следвало да осигури плавно протичане на процесите.

В резултат на вливането на KBC Банк в ОББ, мрежата от банкомати на банката вече възлиза на над 800 ATM устройства.

„Логично е да оптимизираме мрежата от банкомати през идните 2 години, но ще останем с най-голямото банкоматно покритие.”, каза Рубен.

По думите му, сливането на двете банки е добра възможност да се изведат на преден план добрите идеи и практики, прилагани в двете институции през годините – нещо, от което ще спечелят клиентите, тъй като ще разполагат с най-добрите продукти.

След правното обединение, ОББ се превръща в лидер на родната банков пазар по размер на активите, според последните данни на Българската народна банка. В качеството си на водеща банка у нас, ОББ иска да задава посоката на пазара, поради, което е предприела стъпка по намаляване на таксите и комисионите по дигиталните разплащания с 10%, стана ясно от думите на Рубен, който добави, че 95% от плащанията, които обработва институцията, са именно дигитални.

Бъдещото на ОББ е насочено към иновации и дигитализация, където банката вече постига успехи чрез своя дигитален гласов асистент „Кейт”, но това не означава, че физическият клон ще остане в миналото. Точно обратното, банката няма намерение да обръща гръб на физическите си офиси, тъй като потребителите продължават да разчитат на човешкия контакт, когато взимат финансови решения.

По думите на Петър Андронов, правното сливане на двете банки е поставило точка на процеса по придобиване на бизнеса на Райфайзен Банк Интернешънъл у нас от KBC Груп, който продължи близо 2 години, като сега предстои да се свърши по-голямата част от работата по същинската интеграция.

„Правното сливане представлява 1-2% от цялото сливане. Оперативното сливане е доста по-дълъг процес. Да скачиш около 130 апликации с данните на хората вътре е сложен процес.”, каза той. По думите му, подготовката за евентуалното приемане на еврото е оказала влияние по забавяне на оперативното сливане, тъй като системите на двете банки е трябвало да бъдат настройвани по отделно.

Най-големият финансов конгломерат в България

След финансови инвестиции в размер на 2.4 млрд. евро у нас за последните около 15 години, KBC Груп се превърна в най-големия финансов конгломерат на българския пазар, стана ясно от думите на Петър Андронов.

„Днес е епизод от дълъг преход, започнал през 2007 година”, посочи той.

През годините KBC придоби три банки у нас, като всичко започна през 2007 година с придобиването на Си Банк, след което през 2017 година белгийската група придоби ОББ, за да се стигне до придобиването на бизнеса на Райфайзен Банк Интернешънъл у нас за малко над 1 млрд. евро.

В резултат на всичко това, понастоящем част от KBC Груп са пазарните лидери у нас в сферата на застраховането, лизинга и управлението на активи, като компанията притежава и пенсионноосигурително дружество, което се намира в топ 5 на съответния пазар.

Достигнахме този момент, в който у нас има същински финансов конгломерат, който включва всички финансови услуги и доставчици, които са най-големи на съответните пазари, посочи Андронов.

„Най-голямата финансова група на Белгия се превърна в най-големия финансов участник на българския пазар.”, продължи той, добавяйки, че по този начин всички финансови услуги са достъпни за клиентите на едно централизирано място.

БНБ разреши на KBC Груп да купи Райфайзенбанк България за 1 млрд. евро

„Когато говорим за този конгломерат, който е с най-високия кредитен рейтинг от Fitch, това означава, че сигурността, която имат белгийските граждани я имат и българските клиенти. Това освен разнообразие на услугите, дава и сигурност.”, каза Андронов.

По думите му, обединяването на двете банки дава подходяща основа за инвестиции в иновации, тъй като институцията разполага с приблизително 2.4 млн. клиенти, което придава мащаба, необходим за подобни вложения в бъдещето.

Андронов посочи, че KBC Груп са позиционирали в България и два спомагателни центъра за изнесени услуги, като са в процес по изграждане на трети. Най-големият се намира във Варна където работят над 870 души, а другите два са в София, като в единия са наети 180 души, колкото се очаква да бъде персоналът и на бъдещия център. Така България се превръща в другата основна дестинация за изнесени услуги на KBC Груп след Чехия.

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички