Крайни мерки: Apple намалява възнаграждението на Тим Кук през 2023 година с 40%


Крайни мерки: Apple намалява възнаграждението на Тим Кук през 2023 година с 40%
Снимка: Getty Images/Guliver

2687

Apple намалява възнаграждението на главния изпълнителен директор Тим Кук с над 40% до 49 милиона долара за 2023 година. Причината – насоки на инвеститорите и искане на самия Кук за корекция в заплащането, пише Bloomberg.

Като част от промените, делът на акциите на Кук, свързани с представянето на Apple, ще нарасне до 75% през 2023 г. спрямо 50% по-рано, като това ще важи и в следващите години, разкрива компанията в документи до регулаторите.

За 2022 г. Кук получи възнаграждение в размер на 99,4 млн. долара, включително 3 млн. долара основна заплата и около 83 млн. долара в акции и бонуси. Това е малко повече от получената сума за 2021 г. – 98,7 млн. долара. Година на големи печалби за Apple и Тим Кук

Последното заплащане на Кук беше базирано на "балансирана обратна връзка от акционерите, изключителното представяне на Apple и препоръките от Кук", посочи производителят на iPhone.

Apple беше критикувана от групи като Institutional Shareholder Services (ISS) за по-ранното възнаграждение на Кук, но по-голяма част от акционерите го одобриха миналата година. ISS, водеща консултантска фирма, се оплака, че акциите на Кук ще му носят средства и след оттеглянето му и че половината от заплатата му не зависи от критерии за ефективност като цената на акциите на компанията.

Възнаграждение от 49 млн. долара ще включва същата базова заплата от 3 млн. долара и 6 млн. долара бонус за 2022 г., както и 40 млн. долара от акции. Сумата на Кук в акции за 2022 г. беше 75 млн. долара. Реалното възнаграждение на Кук за 2023 г. може да варира спрямо представянето на ценните книжа на технологичния гигант. 

62-годишният Кук обеща да раздаде богатството си на благотворителни каузи.

Рядко се случва главните изпълнителни директори да поискат възнаграждението им да бъде намалено. Размерите на тези плащания стават все по-големи, а 2021 г. е била рекордна за възнагражденията на висшия мениджмънт, сочат данни на Bloomberg. Meta и Apple отпаднаха от топ 100 на най-добрите места за работа

Но акционерите все повече отблъскват подобни възнаграждения. Рекорден брой т.нар. гласувания за заплащането пропаднаха през 2021 г., което вероятно отразява разочарованието на акционерите от представянето на бизнеса по време на пандемията, твърдят от Mercer.

Заедно с това Apple разкри плащанията си към главния финансов директор Лука Маестри, главния съветник Кейт Адамс, главния директор по търговия на дребно Дидре О‘Брайън и главния оперативен директор Джеф Уилямс. Всички те са получили по около 27 млн. долара – заплата, акции и бонуси – през 2022 г., което е леко увеличение спрямо предходната година.

Базираната в Купертино компания обяви, че годишното събрание на акционерите ѝ ще се проведе онлайн на 10 март.

Цената на акциите на Apple падна с около 27% през 2022 г., въпреки че спадът беше по-слаб от този на технологичния индекс Nasdaq. От началото на 2023 г. стойността на ценните книжа на технологичния гигант нараства с 2,7%. Apple вече струва 3 трилиона долара

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Въпреки рекордните приходи: Apple вече не е най-скъпата компания в света

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички