Технологичните гиганти Meta и Apple вече не са сред най-добрите места за работа


Технологичните гиганти Meta и Apple вече не са сред най-добрите места за работа
Снимка: Getty Images

3641

Две от най-големите технологични компании – Apple и Meta – изпаднаха от списъка на Glassdoor за 100-те най добри места за работа през 2023 г.

Над 40% от компаниите в списъка тази година са от сферата на технологиите, въпреки масовите съкращения в бранша. Glassdoor – платформа за анонимни отзиви за работодатели, публикува годишна класация, която посочва отличилите се американски фирми с над 1000 служители на база на обратната връзка, дадена от работници през последната година. През 2022 г. Meta и Apple бяха в средата на топ 100. Най-добрата компания за работа сега е ново попълнение в класацията – софтуерната Gainsight, пише Bloomberg.

"Технологичната индустрия продължава да е най-добре представената в списъка. Но в същото време технологиите бяха влакче на ужасите през 2022 г.", отбелязва главният икономист на Glassdoor Даниел Джао и допълва, че някои компании са отпаднали от списъка, а други направиха своя дебют. Според него това е хубаво напомняне, че трудните времена често водят до промени – компании, които разчитат на стари методи, може да отпаднат, а новите често растат по време на криза. Подготовка за кризата: Технологичните компании съкращават хиляди служители

Това е първият път, в който Apple не влиза в класацията, откакто Glassdoor я публикува от 2009 г. Meta се класира от 2011 г. и 3 пъти е била на първо място, последно през 2018 г. Google и Bain & Company са единствените две компании, попадали в списъка ежегодно в продължение на 15 години.

През 2022 г. и Meta, и Alphabet имаха редица трудности. Собственикът на Facebook съкрати над 11 000 работни места, докато се фокусира в метавселената. Glassdoor взема под внимание бизнес перспективите на компаниите и промените в стратегията, които карат служителите да се чувстват "несигурни как точно ще се развиват нещата", коментира Джао. Едновременно с това съкращенията могат да повлияят на морала и да нанесат дългосрочни щети на марката на работодателя. Компанията-майка на Facebook с най-големите съкращения в истoрията си

За Apple вина може да носят опитите ѝ да върне хората в офиса, споделят отзивите на работниците. "Служителите наистина ценят възможността да работят от дистанция или поне хибридно. Усилията за връщане в офиса не бяха посрещнати с отворени обятия", смята Джао.

В отзивите за Gainsight, която разработва платформи за клиентски услуги, продукти и ангажираност, служителите подчертават прозрачното лидерство, многообразието и приобщаването, възможностите за кариера и гъвкавостта – от работа от дистанция до неограничен платен отпуск. Компанията е основана през 2009 г., предоставя софтуер на стотици компании и твърди, че е насочена първо към хората, като подкрепя работата от разстояние. "Във времена на криза това често е възможност за тези изгряващи компании", посочва Джао.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Компанията-майка на Facebook тайно уволнява служителите си

Meta вече не е сред най-големите компании в света

Microsoft съкращава близо 1000 служители след спад на приходите

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички