Кувертите за Коледа и Нова година поскъпнаха заради COVID-19


Кувертите за Коледа и Нова година поскъпнаха заради COVID-19
Снимка: iStock

4691

Въпреки резкия скок на заразените с коронавирус и затягането на мерките срещу разпространението му не липсва интерес към коледни и новогодишни тържества в заведения и хотелски комплекси. Това отчитат от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), смятайки, че хората вече разполагат с повече информация за предпазните мерки и не се страхуват да празнуват извън дома.

Голямата въпросителна е дали в следващите дни и седмици няма да бъдат затворени нощните клубове в още градове, както и дали това няма да се случи повсеместно за всички заведения в страната по примера на много европейски държави. Интернет обаче изобилства от оферти за коледни и новогодишни празненства, както и за студентския празник 8 декември, пише в. "Сега".

"Купувайки по-рано пакетите, клиентите имат отстъпки за ранни записвания, така че, да, има интерес към момента. Има интерес и от собствениците на ресторанти с над 100 места, за които дори с 50% орязан капацитет подобно мероприятие си струва да бъде проведено", коментира пред БНР Павлин Косев, председател на Варненската ресторантьорска и хотелиерска асоциация. Той обясни, че заради намаления наполовина брой на посетителите, се очаква цената на кувертите за коледни и новогодишни тържества да се вдигне с 10-15%.

Проверка в интернет показва, че в София офертите за посрещане на Нова година в механи и ресторанти масово е 100-120 лв. Във Варна тържеството струва между 75-100 лв. Празнуването на студентския празник пък излиза най-често между 30 и 40 лв. Спа-комплексите също рекламират отбелязване на предстоящите празници, като тържеството върви с минимум две нощувки.

В някои от офертите са посочени и какви хигиенни мерки са предприети в съответното заведение. Масово те включват уверения за редовно дезинфекциране на помещенията, носене на маски от сервитьори и бармани, измерване на температурата на посетителите, дезинфектанти на всяка маса.

Среща се и супер-грижа за клиента като например стерилизиране на залите с UV-лампи, измерване на кислородната сатурация с оксипулсомер и подарък - стерилизирана маска за многократна употреба.

Сдруженията на ресторантьори и хотелиери поискаха тези дни държавата да даде ясни правила, при които се затварят хотели, заведения и ресторанти или се ограничава тяхната дейност. Браншът не приема това да става с еднолични решения на кметовете.

Все повече областни градове затвориха нощни барове и дискотеки за срок от една до три седмици. Нощните заведения в София, Перник, Благоевград, Ловеч и Русе няма да работят поне до 8 ноември, а тези в Сливен – поне до 2 ноември. Барове и дискотеки във Варна затварят до 13 ноември, а в Шумен – до 16 ноември.

Собственици на затворени вече клубове се оплакаха, че изгарят с огромни загуби заради Хелоуин на 31 октомври срещу 1 ноември, за чието празнуване са предплатили за балети и шоу програми и нямат възможност да реагират. Те не вярват, че затварянето ще продължи само две седмици, при което увисват и празненствата около 8 декември. "Декември е най-силният ни месец", заяви Лъчезар Захариев от Сдружението на заведенията в България. "Никой не може да ни убеди, че при затворени заведения, няма да се стигне до абсолютно безконтролно събиране на хора в частни домове, където няма да се спазват никакви мерки", предупреди още той.

Според колегата му Ричард Алибегов има още много стъпки, които може да се направят, без да се стига до затваряне. "Обсъждаме различни модели – от влизане с маска в заведението до масата, след това ако се ходи до тоалетна – пак маска, или намаляване на децибелите, за да не е нужно да си викаме", посочи Алибегов, който е председател на Асоциацията на ресторантьорите.

От БХРА специално настояха за яснота относно предстоящите Коледни и Новогодишни празници и сигурност, че направените към момента резервации за над 50% от капацитета на хотели, ресторанти и къщи за гости ще могат да бъдат осъществени. Както и да се реши въпросът какво правят зимните курорти, така че и гостите да са в безопасност, и безпрепятствено да се проведе ски-сезона.

Организацията предлага мерки, които работели в редица страни от ЕС, Русия и Турция. На първо място, самостоятелните заведения, които са извън хотели, летища, автогари и жп гари да работят поне до 24:00 часа. Тези, които са към места за настаняване или транспортни хъбове, да нямат ограничение в работното време. В местата за настаняване, ако капацитетът в заведенията е по-голям от броя на местата в хотела, те да бъдат задължени да работят с 50% от него. В случай, че се обслужват единствено гости на хотела, тогава заведенията да нямат подобно ограничение.

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички