Затварят баровете и дискотеките в София


Затварят баровете и дискотеките в София
Снимка: iStock

8582

Затварят всички барове, клубове и дискотеки в София. Решението, взето на спешна среща на Софийския оперативен щаб, влиза в сила от утре сутрин и ще бъде в сила през следващите 2 седмици. Върнаха задължителните маски на открито

Причината за радикалната мярка е все по-големият брой заразени с COVID-19 и приети в болница. Столицата вече е в "червената зона" за коронавирус в страната, като само за последното денонощие има почти 600 инфектирани. 

"Обсъдихме ситуацията в София. Тя става все по-тревожна. Увеличава се броят на хоспитализираните", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

За всички ни е ясно, че дистанция в нощните заведения не може да се спазва, независимо и от усилията на собствениците и персонала, написа Фандъкова във Facebook.

Все по-притеснителен е ръстът на хората, които влизат в болница – днес в софийските COVID-отделения се лекуват 411 болни, при 368 вчера. Броят на пациентите в интензивните отделения също се увеличава.

Въпреки увеличаването на леглата в болниците, в София вече се усеща недостиг на лекари, медицински сестри и санитари, които да се грижат за болните.

Ситуацията в столицата е доста динамична - само преди 2 дни здравният министър се разбра със заведенията да продължат да работят, но с намален капацитет. Вчера главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев намекна, че барове, дискотеки и стадиони могат да бъдат затворени. По-рано днес за това призоваха и от Българския лекарски съюз. В повечето европейски държави заведенията също са затворени. 

Кризисният щаб в столицата съветва да се работи онлайн, на смени или на отделни екипи, където е възможно и според спецификата на работата. "Важно е всеки от нас да спазва дисциплина и на работното място, защото заразяването в тази среда е лесно", пише Фандъкова.

Университетите в столицата също са призовани да преминат към онлайн обучение.

Малко по-рано днес кметът на столицата обяви, че ако тези мерки намалят заболелите от коронавирус в София, няма да се стигне до налагане на вечерен час в града.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички