Вирусът е все по-заразен, можем да стигнем 5000-6000 случая на ден


Вирусът е все по-заразен, можем да стигнем 5000-6000 случая на ден
Снимка: БГНЕС

6022

Коронавирусът в България е все по-заразен, а случаите у нас могат да стигнат до 5000-6000 на ден. Това предупреди националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на NOVA, коментирайки отчетения нов рекорд на заразените през последното денонощие.

Средният брой хора, които се заразяват от един носител на вируса, се повишава, като вече 10 души у нас заразяват 12. Има опасност да се стигне до 7-8 пъти по-голяма заболеваемост, каквато е ситуацията в Израел, Чехия и Черна гора.

"Спокойно можем да стигнем 5000-6000 заразени на ден. Това се случва в редица европейски страни в момента. Хората трябва да разберат, че всичко зависи от поведението им", обясни доц. Кунчев.

Националният здравен инспектор е против връщането на КПП-тата и затварянето на градове. Това е много крайна мярка, която обаче няма голям ефект. Възможно е обаче затварянето на квартали или няколко къщи.

Следващата мярка трябва да бъде ограничаването на събирането на хора – в баровете, на стадионите, дори и на протестите. Следващите стъпки са ограничаване на работата на заведенията, особено нощните, както и спортните събития. Доц. Кунчев смята, че вече е дошъл моментът за това.

"Разликата в новата заповед на министъра е в дните, в които хората се поставят по карантина. Те стават 10, а не 14. Карантинират се контактните в зависимост от близостта на общуване", обясни доц. Кунчев.

Медиците няма да се справят с настъпващата зараза – при 500 заразени в София контактните лица стигат до хиляди хора. Съгласно закона хората, които знаят, че трябва да са в изолация, но я нарушават, носят отговорност.

Върнаха задължителните маски на открито

"Когато излезе положителната проба на даден човек – тази информация се вижда от РЗИ, от полицията и от личния лекар. Тази информация стига до институциите. Максимално бързо могат да се вземат мерки", смята доц. Кунчев.

Все още е проблем е как човек да излезе, за да си направи тест, ако има съмнение, че е положителен и е в изолация. Вече се преговаря с НЗОК, за да може личните лекари да правят тестове по домовете, макар и бързи. Ако тестът ни се окаже отрицателен, това не означава, че карантината ни като контактно лице отпада.

"Когато говорим за 2000 случая е ясно, че строго предписание за всеки един няма как да имаме. Важното е да личните лекари да имат възможност да изследват, защото това ще облекчи както пациентите, така и тях", добави доц. Кунчев.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички