Нощните заведения ще работят, но при строги мерки


Нощните заведения ще работят, но при строги мерки
Снимка: Pixabay

3810

Нощните заведения ще намалят капацитета си наполовина, а посетителите им трябва да са на дистанция от 2 метра помежду си, като на компаниите от различни маси е забранено да се смесват. Новите правила влизат в сила от петък, 23 октомври, стана ясно след среща на здравният министър Костадин Ангелов с представители на асоциации на заведенията. Върнаха задължителните маски на открито

Идеята е да се избегне струпването на хора в развлекателните обекти и да се ограничи риска от заразяване с коронавирус. "Целта ни е да намалим броя на хората в нощните клубове и заведенията наполовина. Така ще постигнем достатъчно разстояние между посетителите на нощни заведения, за да прекъснем епидемичния път на предаване на заболяването", каза здравният министър Ангелов.

Браншът напълно доброволно намалява хората, които ще влязат в развлекателните обекти. Досега в заведенията се допускаше по 1 човек на квадратен метър, като се спазват всички мерки за дистанция. Собствениците са подготвени за настоящата ситуация. Те ще контролират колко хора ще влизат в обектите им, което ще зависи от размерите на конкретния нощен клуб, бар или дискотека.

"Знаехме, че зимата ще има скок на заболели. Най-важното е да се пази здравето на хората, но и нашият бранш няма да издържи още едно затваряне. Готови сме на всякакви компромиси, за да продължим да работим", каза Ричард Алибегов от Асоциацията на заведенията.

Той даде пример с европейските държави, където нощните заведения са затворени за неопределено време.  

Във вторник, 27 октомври ще има нова среща между представители на заведенията и здравните власти, на която ще се реши дали ще се налагат допълнителни ограничения. "Надяваме се с тези мерки да постигнем по-добри резултати, а другата седмица ще предложим нови мерки, ако се налага", заяви Алибегов. Чехия върна блокадата след рекорд на заразените

Посетителите в нощните заведения ще се контролират по същия начин, по който се контролират магазините и градския транспорт. Поемаме ангажимент да въведем тези мерки и да ги спазваме, увериха от бранша.

Здравни инспектори също ще проверяват по-стриктно и редовно заведенията, като при първо нарушение ще ги затварят 3 дни, а при следващо – за 2 седмици.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички