Чехия върна блокадата след рекорд на заразените


Чехия върна блокадата след рекорд на заразените
Снимка: iStock

6368

Чехия се връща към почти пълна блокада заради втората вълна на пандемията от коронавирус. Властите решиха да ограничат движението и да затворят магазините, за да се справят с големия ръст на инфектирани с COVID-19. От четвъртък, 22 октомври до 3 ноември ще бъдат затворени всички търговски обекти с изключение на хранителни магазини, дрогерии и аптеки, предаде AFP.

"Правителството ще ограничи движението и контактите с други хора, с изключение на пътуванията до работа, пазаруване и посещения при лекар", заяви министърът на здравеопазването Роман Примула след извънредно заседание на правителството. Ако мерките проработят, ръстът трябва да спре в рамките на 2 или 3 седмици, смята министърът, който е епидемиолог по професия.

Страната, която има най-високия процент на коронавирусни инфекции в Европа, отчете рекордните близо 12 000 заразени за последното денонощие. В Чехия са установени общо почти 194 000 потвърдени случая на COVID-19 и над 1600 смъртни случая.

В отговор правителство се събра извънредно и реши да наложи по-строгите противоепидемични мерки. "Ръстът е огромен и мерките, които предприехме досега, не успяха да изравнят кривата на растеж," каза пред журналисти премиерът Андрей Бабиш.

Страната изчерпва капацитета на болниците си и вече е поискала помощ от чужбина. "Ще дойдат около 28 американски лекари", разкри Бабиш. Правителството е поръчало почти 2000 болнични легла, някои от които ще бъдат използвани в изграждащата се в момента полева болница в покрайнините на столицата Прага.

Миналата седмица властите забраниха да се посещават барове и ресторанти, разрешавайки само домашни доставки, а училищата преминаха към дистанционно обучение. Спортните и фитнес клубове, театри и кина вече бяха затворени, но магазините все още имаха право да работят, припомня Reuters.

Чехия и Унгария наложиха по-строги мерки срещу коронавируса

В страната е отчетена огромна заболеваемост през последните две седмици, която над 10 пъти по-висока от тази в съседна Германия, по данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Делът на положителните случаи в тестовете е 30%, което според здравния министър е "огромна тежест за населението". "В някои региони вече наблюдаваме до 500-процентов ръст на броя на заразените възрастни граждани", посочи Примула.

Откакто училищата отвориха отново през септември, в Чехия се наблюдава експоненциално увеличение на заразените, като общият брой случаи на COVID-19 се е увеличил почти 7 пъти.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички