Чехия и Унгария наложиха по-строги мерки срещу коронавируса


Чехия и Унгария наложиха по-строги мерки срещу коронавируса
Снимка: iStock

9489

Чехия и Унгария наложиха по-строги ограничения в обществения живот, след като броят на заразените с коронавирус нарасна драстично.

Рекордните над 2000 души са заразени с COVID-19 в Чехия за последните 24 часа. Разпространението на инфекцията в страната се ускорява и вече е започнала втора вълна на заразяване, потвърдиха здравните власти. Чехите са подценили вируса, отдавайки се на активен социален живот, което е предизвикало настоящия драстичен ръст на заболелите, смятат експерти.

Общият брой на заразените с COVID-19 в Чешката република надхвърли 41 000. Смъртните случаи от началото на пандемията са 482. Активните случаи са 17 619. Оздравелите са почти 23 000. В болници се лекуват 388 пациенти с новия вирус. Досега в Чехия са направени общо над 1,1 млн. теста. Най-сложна в момента е епидемичната ситуация в столицата Прага, предаде агенция DPA.

За да възпрепятстват разпространението на заразата, чешките власти затегнаха ограниченията. На ресторантите, кафенетата, баровете, нощните клубове и подобните заведения могат да приемат само толкова клиенти, с колкото места разполагат, съобщава чешкото здравно министерство. При какви условия влизат българите в Чехия

При провеждането на събития на закрито с присъстващи над 10 души, на всеки ще се определя едно конкретно място. Това следва да доведе до спазване на "определена дистанция", заяви министерството. Предвидени са изключения за изложбите и търговските изложения.

Унгарският премиер Виктор Орбан обяви засилване на ограниченията, за да се предотврати разпространението на смъртоносния вирус. Баровете и ресторантите ще затварят в 23:00 часа, а носенето на маски ще бъде задължително в администрацията, здравните служби, кината и театрите, съобщи Орбан във видеоклип, публикуван във Facebook. Унгарците вече са длъжни да носят маски в обществения транспорт и в магазините.

Будапеща забрани влизането на чужденци в страната от 1 септември, като изключение се допуска само за дипломати и пътувания с цел бизнес. Унгарци и чужденци, които имат жилища в Унгария, остават под карантина в продължение на 14 дни след връщане в страната.

Първоначално тези разпоредби бяха въведени за срок от един месец, но вече се удължават и след края на септември.

Броят на заразените с коронавируса в Унгария нараства. През последните 7 дни заразяемостта е била 42,6 случая на 100 000 души, съобщиха здравните власти. През последните 24 часа болестта причини смъртта на 8 души.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички