Европейски страни налагат тежки ограничения срещу коронавируса


Европейски страни налагат тежки ограничения срещу коронавируса
Снимка: iStock

9861

Множество европейски държави налагат все по-сериозни ограничения заради нарастващите случаи на коронавирус. Властите вземат крути мерки, за да спрат разпространението на заразата, предават световните информационни агенции. В Европа засилват мерките срещу COVID-19

Правителството на Франция ще обяви официално Париж и предградията му за зона с максимална опасност от заразяване с COVID-19. Местните власти ще обявят нови ограничителни мерки, които ще действат 15 дни. Ресторантите ще могат да работят при засилени санитарни мерки, а университетите ще приемат само 50% от учащите. Баровете в района ще затворят врати от утре за 15 дни. Ще бъде затегнато и работното време на кафенетата.

В Ирландия здравните експерти от кризисния щаб препоръчват да бъде обявена най-висока степен на тревога във връзка с разпространението на вируса и да се вземат съответните ограничители мерки, както и да се върне страната към пълна изолация, предаде Reuters.

Исландия ще затвори баровете и ще ограничи събиранията на до 20 души на обществени места заради коронавируса. Изключения ще бъдат правени за погребения и в университетите. Баровете и нощните клубове, както и спортните зали ще бъдат напълно затворени в столицата Рейкявик. Ще останат отворени училищата и детските градини, предаде агенция DPA.

Италия вероятно ще наложи нови ограничения през следващите седмици заради коронавируса, предаде Reuters, като се позова на министъра на здравеопазването Роберто Сперанца.

Правителството ще заседава във вторник, за да реши как да отговори на нарастването на случаите на зараза. Сред мерките, които се обсъждат, е задължително носене на маски из цялата страна и ограничения върху събиранията на едно място. На някои места ще бъдат разположени и военни, което да помагат на полицията при прилагането на мерките за социална дистанция. Носенето на маски в момента е задължително в 5 от 20 италиански области.

Гърция се готви да затвори най-населената си област

Ню Йорк има намерение да въведе изолация в 9 квартала, за да се спре разпространението на коронавируса. Училища, ресторанти и магазини, които не са от съществено значение, ще бъдат затворени в тези квартали, намиращи се в районите Бруклин и Куинс. Ако предложението бъде одобрено, то ще влезе в сила от 7 октомври.

След половингодишно прекъсване Чехия върна извънредното положение заради коронавирусната пандемия. Извънредното положение влезе в сила в полунощ централноевропейско време и ще продължи 30 дни, предаде ТАСС. Това ще позволи на правителството в зависимост от епидемиологичната ситуация да приема мерки за социални ограничения, без да се обръща към парламента за това. Но спиране на икономиката, както беше през пролетта, няма да има.

Според здравния министър Роман Примула ситуацията с коронавируса в страната е по-сериозна, отколкото бе през пролетта и към края на октомври болниците ще е невъзможно да приемат по-тежките случаи на COVID-19, ако не се предприемат мерки за строги социални ограничения. В Чехия беше наложено извънредно положение от 12 март до 17 май.

Заведенията във Виена ще регистрират посетителите си

Не всички жители на Обединеното кралство ще бъдат ваксинирани за коронавирус. Нужно е да се ваксинират само хората с рискови фактори. Няма да се ваксинират лица под 18 години. Ваксината ще бъде за хората над 50 години, като фокус ще бъде поставен и върху здравните работници, служителите в социалните домове и уязвимите лица, обясни пред в. Financial Times председателят на работната група по ваксините във Великобритания Кейт Бингам.

Нова тристепенна карантина се планира за Англия заради увеличението на случаите на коронавирус. Това съобщава британският в. Guardian, като се позовава на правителствен документ, в който се съдържат по-строги мерки за приложение на местно и национално ниво, ако епидемията не бъде поставена под контрол. При тези по-строги мерки може да се стигне до забрана на всички социални контакти извън групи от няколко семейства и до затваряне на пъбовете. В неделя Обединеното кралство премина прага от 500 000 потвърдени случая на коронавирусна инфекция от началото на пандемията, допълва AFP.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички