Гърция се готви да затвори област Атика


Гърция се готви да затвори област Атика
Снимка: iStock

9242

Гърция се готви да затвори столичната област Атика, ако настоящите ограничителни мерки не спрат нарастващите случаи на COVID-19.

До 10 дни ще стане ясно дали наложените задължителни маски на работните места дават желания резултат. В противен случай ще се премине към затваряне на областта, в която живее около 1/3 от населението на страната, предупреди професорът по инфекциозни болести Никос Сипсас.

"Ако е необходимо затваряне на областта, това ще бъде направено. Ако тази ситуация продължи в Атика, тогава несъмнено ще предприемем блокиране. Резултатът от последните мерки ще отнеме от седмица до 10 дни. Ако няма резултат, следващата стъпка е да се ограничи движението на гражданите", предупреди Сипсас, който е член на гръцката комисия от учени за борба с коронавируса.

Ситуацията в цялата страна не е добра, въпреки строгите мерки епидемията е във възход, което си личи главно от нарастващия брой на болните, поставени на дихателни апарати. "Ако оставим ситуация да продължи без драстични мерки, тогава здравната система ще бъде под силен натиск", не скри притеснението си инфекционистът. Егейската държава отчете над 300 нови случая на COVID-19 за последното денонощие.

Ограниченията в Гърция

От сряда в Гърция са в сила по-строги мерки, налагащи задължителни маски на всички работни места, както и на открити места, където не може да се спазва социална дистанция (площади, опашки по пазари и магазини). Клубовете с музика на живо са затворени за 2 седмици, докато кината ще работят с 60% от капацитета си, като посетителите им също трябва да са с маски. Правилата ще важат до края на септември.

Коронавирус: Може да върнат карантината в Гърция

В страната са забранени масови прояви като: лайв партита, търговски панаири, религиозни шествия, пазари на открито и др. Събранията на хора са ограничени до максимум 9 души, независимо от повода и мястото. В заведенията, които затварят най-късно в полунощ, могат да стоят максимум по 4 човека на една маса, освен ако не са близки роднини - тогава могат да бъдат 6-има. Ограниченията важат в Халкидики, Ханя, Лесбос, Закинтос, Ираклион, Пела, Пиерия, Иматия и Килкис и Миконос.

До края на септември влизането в Гърция по суша ще става само с отрицателен PCR тест за коронавирус, направен до 72 часа преди влизане в страната, както и задължителен QR код от попълнената декларация.

От 10 до 14 дни ще са нужни на учените, за да оценят ефекта от новите мерки и да решат нужно ли е ново затваряне. "Ако възходящата тенденция продължи, тогава можем да стигнем до крайност", предупреди Сипсас.

Той отбеляза, че дори да се стигне до ново затваряне, то "ще бъде по-кратко". "Призовавам гражданите да спазват мерките. Време е да го направите, а не да се отпускате. Нещата се влошават", заяви епидемиологът.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички