Гърция наложи извънредни мерки на Халкидики и Миконос


Гърция наложи извънредни мерки на Халкидики и Миконос
Снимка: iStock

7156

Гърция въвежда извънредни ограничителни мерки на полуостров Халкидики и остров Миконос заради коронавируса. Ограниченията, които ще са в сила до края на август, се налагат със заповед на зам.-министъра на гражданската защита Никос Хардалиас, предават гръцки медии. Гърция върна някои строги ограничения

Във въпросните 2 региона се прекратяват всякакви масови прояви като партита на живо, търговски панаири, религиозни шествия, пазари на открито и т.н. Забраняват се всякакви събирания на повече от 9 души на едно място по каквато и да било причина както на обществени, така и на частни места.

В заведенията за обществено хранене се позволяват максимум до четирима души на една маса, освен ако не става въпрос за роднини от първа линия, когато се разрешават до шестима души. В страната вече има забрана за работа на заведенията от полунощ до 07:00 часа сутринта. Гърция наложи вечерен час в курортите си

Задължително е носенето на маска както на открито, така и в закрити пространства. Това изискване влезе в сила още вчера и важи за цяла Гърция. Властите и хотелиерите уведомяват туристите със съобщения на няколко езика за промяната в ограничителните мерки.

Полицията констатира, че на остров Миконос броят на заразените се увеличава след безконтролно събиране на хора вечер на брега на морето и по парковете. На Халкидики затвориха няколко нощни заведения, но нарушенията на частни събирания продължават.

В двата района са изпратени специални екипи, които да засилят контрола по изпълнението на ограничителните мерки. Мерките ще влязат в сила от 06:00 часа на 21 август и ще важат до 06:00 часа на 31 август. Подобни ограничения вече има на островите Парос и Андипарос. Ще има ли нова пълна блокада в Гърция?

Гръцките власти постепенно затягат мерките, в опит да се справят с нарастващите нови случаи на коронавирус. Почти всеки ден има над 200 новозаразени, повечето от които са млади хора. Средната възраст на носителите на COVID-19 е 40 години.

Има и все повече болни медици, особено сред връщащите се от лятна отпуска. Заради това всички здравни работници са длъжни да преминат PCR тест, след като се върнат на работа след летните ваканции. За да влязат в страната, туристите също трябва да представят отрицателен тест за коронавирус.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички