КЗК санкционира BILLA и Kaufland за нелоялна конкуренция и заблуждаващи реклами


КЗК санкционира BILLA и Kaufland за нелоялна конкуренция и заблуждаващи реклами
Снимка: iStock

11649

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи глоби на две големи търговски вериги за заблуждаващи реклами. BILLA България е санкционирана с 250 089 лв., а Kaufland България – с 565 052 лв. Санкциите са 0.03% от нетните приходи от продажби на дружествата за 2022 г.

Нарушенията са в промоциите на слънчогледово олио. BILLA не е осигурила във всичките си обекти обещаното в рекламите евтино олио "Реоли" и "Папас". Подобно провинение е констатирано и в търговската верига "Кауфланд" за слънчогледово олио "Плиска", обявено на намалена цена. Спекула с цената на олиото въпреки евтиния слънчоглед от Украйна

КЗК приема, че безспорно е налице несъответствие на обещаното с рекламните послания за продажба с намалена цена на промоционалните продукти и фактическото изпълнение на рекламодателя.

"Рекламата има заблуждаващ характер по начина на нейното представяне въз основа на използваните в рекламните брошури твърдения за намалени цени и налични в определен период основни хранителни продукти. С тези рекламни послания ответните дружества са в състояние да отклонят към собствените си търговски обекти потребителите и така може да се увредят интересите на конкурентите, предоставящи същите продукти на пазара", заключава КЗК. 

BILLA България обжалва решението

Междувременно BILLA България ще обжалва решението на КЗК, с което установи нелоялна конкуренция заради случаи на липса или недостатъчни наличности на слънчогледово олио по време на промоция през март 2022 г.

От веригата подчертават, че винаги са се придържали към политика на предлагане на стоки на реалните им цени в интерес на българските потребители. "Именно поради тази причина през март 2022 г. ние не увеличихме цената на слънчогледовото олио, а предложихме продукта на цената, договорена с производителите няколко седмици преди самата промоция. Доставените количества многократно надхвърляха обичайното търсене. Въпреки това, заради широко тиражираните от медиите опасения, че военният конфликт в Украйна ще доведе до дефицит на храни в България, потребителите се ориентираха към презапасяване със стоки от първа необходимост.

В резултат, продажбите на олио достигнаха рекордни нива и планираните за промоцията количества рязко намаляха. Отделен фактор е невъзможността да бъде осигурена нова доставка в кратък срок, тъй като капацитетът на производителите на олио трябва да се ангажира поне 1-2 месеца предварително", обясняват от BILLA. Олиото в България поевтинява заради внос от Украйна

"КЗК приема липсата на достатъчно наличности за нелоялна търговска практика, като въобще не отчита външните и непредсказуеми за BILLA България обстоятелства, довели до високия интерес към олиото. Категорично не сме съгласни със заключенията на комисията, имаме всички основания да обжалваме и ще го направим в законоустановения срок", добавят от веригата.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Олиото в България е двойно по-скъпо от това в Румъния

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички