Олиото в България е двойно по-скъпо от това в Румъния


Олиото в България е двойно по-скъпо от това в Румъния
Снимка: iStock

20184

Цената на олиото у нас е двойно по-висока от тази, на която се предлага в магазините в Румъния, пише вестник "Телеграф". В България в големите вериги литър слънчогледово масло върви по 5-6 лева, а в малките магазини стига до 6,82 лева, показват данни от седмичния ценови анализ на Министерството на земеделието.

За сравнение в Румъния средната цена на олиото е около 3,50 лева, като има обекти, в които може да се купи и за 3,35 лв. за литър. Не бива да забравяме обаче че северната ни съседка е един от най-големите производители на слънчоглед в Европа, а също и голям производител на олио.

Според статистиката от началото на март досега се отчита сериозно поскъпване на слънчогледа на световните пазари заради военния конфликт в Украйна, която е най-големият производител на слънчоглед в света, втора е Русия. Още през първите 2 седмици на войната цената му се повиши с около 30%, а тази олиото с близо 50%.

Месечното поскъпване на олиото на едро у нас е с 26,7%, а на дребно – с 22,9% за големите супермаркети и с 50% за по-малките магазини. Средната цена на олиото у нас достигна 4,79 лева за литър.

Къде е най-скъпо и къде – най-евтино?

На едро мазнината е най-скъпа в Добрич и Шумен, където литър удари 5,50 лв., а в големите вериги то вече се продава по 6 лева в Добрич. В останалите търговски обекти, които не са част от вериги, най-скъпо се продава в Ловеч, където литър олио струва 6,82 лв.

Други области с високи цени са Ямбол (5 лева – 5.30 лева), Пловдив (5 лева – 5.30 лева), Плевен ( 5 лева – 5.20 лева), Бургас (5 лева – 5.20 лева) и Стара Загора (5 лева за литър).

За сравнение, през същия период на миналата година, цената на олиото в област Шумен е била 2.83 лева за литър, в Пловдив цените са били между 2.60 лева и 3 лева, а в Ямбол – 3.40 лева за литър. Преди година цената на олиото в Плевен е била между 2.95 и 2.96 лева, в Бургас между 2.10 лева и 2.50 лева, а в Стара Загора между 2.85 и 2.95 лева за литър.

Ако олиото продължи да поскъпва и цената му достигне 8 лева за литър, ще започне голям внос от Гърция, Румъния, дори от Турция и Сърбия, който ще балансира цената, предвижда шефът на Софийската стокова борса Васил Симов. С колко скочиха зърното, олиото и зеленчуците заради войната?

Най-ниската цена на олиото на едро през миналата седмица е била отчетена в област Варна – 3.10 лева за литър. Най-високата цена в региона е достигала 3.80 лева за литър. Преди година цените във Варна са варирали между 2.50 и 3 лева за литър.

Втората най-ниска цена на олиото у нас се отчита в област Благоевград – 3.20 лева за литър. Най-високата цена в областта е достигала 4.20 лева за литър. През същия период на миналата година ценовият диапазон в Благоевград възлизал на 2.90 – 3.30 лева за бутилка.

София и Враца делят третото място по най-ниска регистрирана цена на олиото, като в периода 28 март – 1 април, продуктът е можел да се намери най-евтино и в двете области срещу 3.30 лева за литър. Най-високата цена на олиото в област Враца е достигала 3.65 лева, a в столицата – 4.60 лева за литър.

Челната петица се допълва от областите Хасково и Сливен, където най-ниските отчетени цени през миналата седмица достигат съответно 3.40 лева и 3.45 лева за литър. Най-високата цена на олиото през периода в област Хасково е достигала 3.95 лева, докато в Сливен таванът е бил по-нисък – 3.55 лева за литър. Преди година цената на олиото на едро в Хасково е била в диапазон от 2.92 - 2.95 лева, докато в област Сливен продуктът е вървял на цени между 2.50 и 2.70 лева за литър.

Драстична разлика в цените на дребно между България и Румъния има и при захарта и брашното. В северната ни съседка килограм от суровината за хляб се продава за 1,10 лева, а у нас то стигна 1,85 лв. за кило. През последния месец цената му в магазините се е вдигнала между 9 и 15 на сто.

Захарта е другата стока, която поскъпва значително в последните месеци. Само за миналата седмица цената ѝ е скочила в 11 области и вече се търгува за 2,05 лева за кило, което е близо двойно повече спрямо стойността ѝ в Румъния, където излиза около 1,10 лв. Храните ще поскъпнат осезаемо

В магазините, които са част от търговските вериги, се продава по 1,78 лв. за кило. В част от обектите пък наложиха лимит на покупките на захар, като продават на клиент до 1 килограм, за да няма празни щандове.

Част от разликата в цените на едни и същи продукти се дължи на ДДС, който в северната ни съседка е 9 на сто, а у нас е 20%. Въпреки това, дори и да бъде премахнат този данък, у нас цените са значително по-високи. Гърция се готви да намали ДДС за хляба и олиото

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички